Ti už na Skalici nebydlí. Mají vlastní domovy. Od června se totiž stali prvními uživateli, kteří v Litoměřicích využívají službu chráněného bydlení provozovanou právě DSP Skalice. Již čtvrt roku.

„Všichni jsou velice samostatní. Umí si uvařit, poklidit, chodí do práce. Teď se společně učíme, jak využívat volný čas o víkendech. Oni sami ale chodí například do kina, na různé kulturní akce a podobně," popsala vedoucí DSP Skalice Hana Vitásková.

„V kině jsme byli nedávno. Viděli jsme Muže v černém tři," přitakal David. „A teď už se těšíme na vinobraní, na Kabáty," přidali se Petr s Drahošem. David a Drahoš bydlí v bytě společně. Oba chodí denně do práce, vaří a uklízí, chodí na nákupy. Když je potřeba, pomůže jim asistentka, která za nimi pravidelně dochází. Jejich byt je čistý a útulný.

„Líbí se mi tu. Trochu mi tu chybí příroda, rád se však procházím večer po městě. Sednu si pod lampy a poslouchám ten jejich cvrkot. Je to něco tak krásného a nepopsatelného," řekl Drahoš.

Právě on měl ze začátku s přechodem do nového bydlení největší problém. V Domově strávil většinu svého života. „I my jsme byli zaskočení tím, jak jsou naši uživatelé na Skalici zvyklí. Přechod pro ně byl těžký i po stránce emocionální. Někteří byli ve Skalici čtyřicet let. Pocity byly podobné, jako když z domova odchází dospělý syn nebo dcera. U jednoho uživatele došlo k tomu, že stěhování nesl skutečně těžce. Postupně se však zlepšil a za asistence našich pracovníků si na nové bydliště postupně zvykl," dodala Vitásková.

Na tom, že přechod a začátky nového života ve městě nebyly jednoduché, se shodují všichni. I Petr. Ten žije ve svém bytě sám. Davida a Drahoše v jejich bytě navštěvuje, dokonce i za ním jezdí na návštěvu kamarád. „Jsem moc rád, že mi zaměstnanci Domova umožnili to, že za mnou může občas na víkend přijet můj spolubydlící ze Skalice," reagoval Petr. Právě jeho kamarád je dalším vhodným kandidátem pro novou etapu umísťování klientů DSP Skalice do chráněného bydlení. Nejprve však musí být na přesun skutečně připravený.

Všichni tři uživatelé se o své domovy pečlivě starají, chodí do práce a uklízí. Když si chtějí uvařit a neznají recept, najdou si jej na internetu. Mají dobré vztahy i se sousedy, se kterými si tykají.