„U starších aut jsme omezeni letopočtem 1950, u mladších léty 1951 až 1965. Z vozidel, která už dobře znají účastníci a diváci soutěže, přijede bílá replika amerického vozu Auburn Speedster z roku 1936, auto teplického majitele. Radost bude vidět na silnici Pragu Picollo (ročník 1926), Pragu Lady (1933) i Pragu Baby (1938). Z Malečova se vrátí Láďa Mareš na hasičském speciálu,“ pochvaluje si Slapnička.

Závod má svůj pevný termín na začátku května. „Důležitá i typická je pro náš závod rozkvetlá krajina, všichni si ji užíváme. Vítěz získá pohár a šampus, hlavní cena je velké lákadlo: víkendový pobyt s rodinou ve svatebním apartmá Státního zámku Velké Březno. Cenu dá zámek, spolupořadatel soutěže,“ připomíná Marek Slapnička, syn hlavního pořadatele a vedoucí tratě 18. ročníku závodu veteránů.

Šest nových soutěží čeká na řidiče. „Budou zručnostní i vědomostní, tři kontroly na etapě do Ploskovic, tři zpátky,“ trochu prozrazuje Slapnička mladší.

Zelený autobus. Ilustrační foto.
Na Litoměřicku hrozí kolaps autobusů, Ústecký kraj se nedohodl s dopravcem

„Jedou krásné vozy, třeba Peugeot 28, 172 M z Teplicka - unikátní kousek. Takových u nás moc nebude,“ soudí jeho otec. Tajemníkem ústeckého klubu je čtvrtstoletí. Těší ho, že přibývá mladších jezdců. „Většinou převzali žezlo po rodičích. Rychlá rota z Chomutova zdědila pěkné veterány, i mezi motocykly se hlásí pěkné kousky. Třeba Standard Kurier luxus ročník 1935 z Jirkova, zajímavá značka motorek je Victoria Aero Kr 8 1934,“ prozradil tajemník, na co se těšit.

Závod startuje v 10 hodin ve Velkém Březně. „Trase vede přes Valtířov, Svádov a Olšinky na Střekov a Brnou, kde je první soutěž. Letos budou soutěže nové, nechte se překvapit. Z Brné jedeme podél vody do Litoměřic, cestou nás čekají úkoly ve Velkých Žernosekách a v Trnovanech. Cíl první etapy je v Ploskovicích,“ řekl Deníku Marek Slapnička.

Na zámku bude pauza na oběd a prohlídku památky, vyjede se po obědě a odpočinku. „Zde máme první soutěž zpáteční jízdy, úkol zručnosti. Následují Býčkovice a Třebušín, tam otestujeme zeměpisné znalosti jezdců a la TV soutěž Máme rádi Česko,“ slibuje mladý pořadatel, autor letošní trasy. „A pak přes Rýdeč a Lhotu pod Pannou až do cíle na zámek Velké Březno, kde kolem páté vyhlásíme vítěze,“ shodují se otec a syn Slapničkovi.

Závod O pohár hraběte Chotka měl start i cíl na zámku ve Velkém Březně.
O Chotkův pohár soutěžil také vůz Marlene Dietrich