Také cukrárny a jídelny

„Přihlásit se mohou všechny provozovny poskytující nějakou formu občerstvení uvnitř podniku, např. restaurace, cukrárny, kavárny, jídelny a další,“ vyjmenovala Monika Kubešová, manažerka projektu Zdravé město Litoměřice, které je společně se Střediskem ekologické výchovy Sever a Dětským zastupitelstvem vyhlašovatelem kampaně pořádané v rámci Světového dne bez tabáku.

Možnost prezentace na webu města

Podmínkou udělení certifikátu je minimálně samostatná místnost určená po celou dobu provozu výhradně nekuřákům. Majitel certifikátu získá možnost prezentace na webových stránkách města Litoměřice, což mu umožní zvýšit návštěvnost klientely vyhledávající nekuřácké prostředí, a to nejen ze strany obyvatel města, ale i turistů.

Průzkumy na toto téma totiž prokázaly, že o podniky s tímto prostředím je značný zájem. Podle Moniky Kubešové se do 15. listopadu, tedy do poloviny příštího měsíce, mohou k registraci přihlásit provozovatelé podniků nejen z Litoměřic. „Rozšířili jsme tuto možnost na celý okres,“ potvrdila manažerka projektu Zdravé město.

Hodnotitelé vyrazí do terénu

V druhé polovině listopadu, jak dále uvedla, budou zástupci Zdravého města Litoměřice, střediska ekologické výchovy Sever a Dětského zastupitelstva přihlášené provozovny, které projevily zájem o tuto originální certfikaci, obcházet. „Na místě budeme zjišťovat, zda skutečně podmínky pro své hosty nekuřáky vytvořily a jestli tím pádem mají na certifikát nárok,“ řekla Kubešová.

Do pondělí 19. října, jak informovala Monika Kubešová, se zaregistrovalo zatím šest zařízení, z nichž pět je z Litoměřic. Shodou okolností reprezentují různorodé typy občerstvovacích provozů: zastoupena je vyhlášená restaurace, pizzerie, kavárna i cukrárna.

Čistý vzduch chtějí hlavně turisté

Majitelé restaurací v Litoměřicích se vesměs shodují v tom, že zájem o posezení v nekuřáckém prostředí je spíše ze strany turistů než mezi stálými zákazníky. Ve většině provozoven v Litoměřicích, jak koneckonců naznačily výsledky bleskového průzkumu Deníku, o získání certifikátu zájem mít nebudou.

Prostě se jim to nevyplatí. Buď by tam museli investovat například do stavebních úprav, aby oddělili nekuřáky od kuřáků, a tam, kde je to již zavedeno, jim stačí ponechat zákaz kouření během doby oběda. Mezi zaregistrovanými zájemci o certifikát, který upozorňuje na nekuřácké prostory, je Motorest Nučnice.

Mít celou restauraci bez kouře

Ten v současné době nabízí pro nekuřáky uzavřený salonek, což je ale poměrně velká místnost, do níž se vejde slušný počet lidí, přičemž jim ještě zůstane pocit relativního soukromí. Majitel motorestu Milan Tintěra by podle svých slov byl rád, kdyby nekuřácká byla celá restaurace. Tak jako ostatní však čeká na zákaz kouření s oporou v legislativě.

„Osobně si nemyslím, že když zákon zakáže kouření, lidi přestanou do hospod chodit,“ míní Tintěra. Majitel rovněž zaregistrovaného Radničního sklípku v Litoměřicích František Kopecký nápad s certifikací přivítal. „My s tím problém nemáme. Už od začátku je horní část sklípku, u baru, kuřácká a dolní nekuřácká,“ připomněl.