Obilí zlevnilo, mouka ne
Pekaři se odvolávají na fakt, že se cena mouky nijak výrazně nepohnula, není tedy zvláštního důvodu ke zlevňování jejich výrobků. „Cena obilí sice klesla, ale za mouku dáváme stále zhruba stejné peníze. V tuto chvíli o zlevňování našich výrobků neuvažujeme, rozhodně se však nechystáme zdražovat,“ řekl Deníku Eduard Hamele, spolumajitel litoměřického pekařství Kodys a Hamele.

Jak dále uvedl, snížení nákladů za pohonné hmoty je pro jejich pekárnu pozitivní. „Samozřejmě je příjemné, když za litr nafty nedáváme 34, ale 28 korun. Otázkou je, jak dlouho tento stav vydrží. Náklady na rozvážku pečiva jsou u nás opravdu vysoké. Zaměřujeme se na malé obchody, nechceme jít cestou spolupráce s řetězci. Díky tomu zavážíme od Ústí nad Labem až po Úštěk,“ vysvětluje Eduard Hamele. Významnou roli v úpravě cen podle něj hraje také chování velkých pekárenských společností.

K poslednímu zdražování rohlíků, housek a dalších pekárenských výrobků na Litoměřicku došlo přibližně před rokem, na začátku listopadu 2007. Tehdy podražily rohlíky o přibližně padesát haléřů na současných 2,50 za kus.

Hodně obilí = levné obilí
Příčinou nízkých výkupních cen obilí jsou mimořádně vysoké letošní výnosy, které někteří zemědělci označují za rekordní. Situace je nyní zcela opačná ve srovnání s loňským rokem, kdy ceny pekárenských výrobků hnalo vzhůru právě drahé obilí.

„Výsledky jsou opravdu vynikající. Máme nejlepší výnosy v historii podniku,“ komentoval před časem letošní sklizeň Petr Müller, hlavní agronom straškovského Asturu, největšího zemědělského podniku na Litoměřicku.