Na odměně za úspěšné plnění pracovních úkolů, jak stojí v zápise z loňského 21. září, se shodli krajští radní. Zároveň uložili vedoucímu odboru školství Štěpánu Haraštovi, aby potřebné úkony k realizaci vykonal do 7. října 2011.

„Výši odměny si nepamatuji. Vím jen, že to navrhl radní Petr Jakubec a odbor školství s tím, že je to standardní proces, když ředitelé odcházejí. Pokud není nějaké vážné pochybení, není prý důvod tu odměnu nevyplácet,“ reagovala na dotaz Deníku, proč krajská rada odměnu schválila, radní Jana Ryšánková (ČSSD). „Pamatuji si jen, že jsme o tom diskutovali, zda je to vhodné. Na každé radě schvalujeme nějaké odměny.“

Stanovisko Krajského úřadu Ústeckého kraje se nepodařilo do vydání tohoto článku zjistit. Bez odpovědi tak zůstala výše odměny i vysvětlení, jak to bylo s projektem Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich nabídky a vzdělávání jejich poskytovatelů. Ústecký kraj totiž loni v květnu vypsal veřejnou zakázku na realizátora projektu financovaném z evropských peněz. Tento tendr byl ale o několik týdnů později zrušen.

Pavel Kouda úřad fakticky ovládá. Foto/Deník: Karel Pech

Nakonec se krajský úřad rozhodl projekt realizovat vlastními silami a do pozice manažerky byla dosazena právě Bulasová. Ta pracuje na dohodu o pracovní činnosti a její odměna je vyplácena z rozpočtu projektu, který spadá do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Krajský úřad na něj získal téměř 20 milionů korun, z nichž 85 procent platí EU a 15 % jde z českého státního rozpočtu.

Projekt zaštiťuje radní Ryšánková. O angažování Bulasové se nechtěla bavit. Projekt má na starost za odbor strategií Ondřej Kouda, syn zástupce hejtmanky Pavla Koudy. Právě jemu Bulasová vděčí za novou práci, kterou bude vykonávat až do března 2013. Kouda, který je považován za faktického šéfa Ústeckého kraje, se několikrát veřejně vyjádřil, že za Bulasovou bude stát za každou cenu.

A jak to dopadlo s výzvou rodičů, aby rada kraje gymnáziu vrátila 166 800 korun za personální audit, který nechala Bulasová zadat a ve dvou splátkách nechala proplatit z provozních výdajů školy? „Vzali jsme to na vědomí. Nic víc. To je záležitost pana ředitele Klobásy, ten to mohl řešit. Má k tomu kompetence,“ reagovala Ryšánková.

Vloni v září krajská rada navýšila ještě rozpočet školy o 120 tisíc korun, aby gymnázium mohlo zaplatit kamerový systém, který byl přes prázdniny instalován.