První z nich je takzvaný „litoměřický scénář". Tedy situace, která nastala po posledních komunálních volbách v Litoměřicích. Zde Urbánkem vedené ANO těsně zvítězilo před druhou ODS. Avšak právě občanským demokratům se podařilo sestavit koalici.

Petr Urbánek a jeho kolegové z ANO se tak odporoučeli do opozice. Většina zástupců menších stran se tehdy vyjádřila v tom smyslu, že do koalice s ANO nepůjde kvůli postojům strany Andreje Babiše a kvůli jejich útočné kampani.

A právě témata kampaně ANO před krajskými volbami nás dostávají ke druhé situaci, která může nyní nastat. V předvolební kampani se zástupci ANO kritizující předchozí vlády v Ústeckém kraji v podstatě vyloučili z koalice s KSČM, ČSSD a ODS. Všechny tři strany se od vzniku krajů podílely na vládě v Ústeckém kraji. A současně tyto tři strany pronikly do nového zastupitelstva.

Kdo zástupcům ANO tedy zbývá pro utvoření koalice? Už jen SPD-SPO, kteří získali v zastupitelstvu pět mandátů. Spojení jen s touto stranou však ANO nestačí. Disponovali by pouze 25 hlasy v 55členném zastupitelstvu.

Snadno se tak může stát, že koalici utvoří například KSČM, ČSSD a SPD – SPO. Ty by dohromady měly 28 hlasů. Ostatně sociální demokraté a komunisté mají hladkou spolupráci v Ústeckém kraji vyzkoušenou. Nechme se překvapit.