Nauč se pomáhat, pomůžeš ostatním. Tak se jmenuje charitativní seminář pro děti a dospělé, který pod vedením instruktorů Michala Doležala a Miroslava Fialy pořádá oddíl Krav Maga v sobotu 15. prosince na roudnické základní škole ve Školní ulici. Výtěžek poslouží dobré věci.

„Vánoce jsou obdobím, kdy by si lidé měli pomáhat. A pomoci jsme chtěli i my. Přes nadaci Život dětem jsme nalezli Kamila, který je také z Roudnice, a rozhodli jsme se pomoci právě jemu,“ vysvětluje instruktor Krav Magy Michal Doležal.

Kamilovi bude v lednu sice už 6 let, je však na úrovni 1,5ročního dítěte. Nechodí a má ochrnutou pravou ruku. Navštěvuje speciální třídu v mateřské škole a doma je parťákem své starší sestře.

Žižkovy kasárny v sobotu v podvečer ožily. Na nádvoří se konala tradiční mikulášská nadílka, kde nechyběli ani hrůzostrašní čerti ze Svářenic. Na akci dorazily desítky místních, ale i přespolních návštěvníků.
FOTO: Mikuláš, čerti a zvířátka čekali na děti v Terezíně

„Kamilův příběh se začal psát už dva dny před jeho narozením, kdy mi lékaři potvrdili, že má hydrocefalus. Mozkomíšní mok se hromadil a tlačil na mozkovou tkáň. První prognózy byly, že bude těžce postižený ležák,“ vypráví Kamilova maminka.

V týdnu života prodělal první operaci, lékaři mu voperovali shunt, hadičku, která odvádí mok z hlavy do dutiny břišní. V devíti měsících začal díky výměně neurologa další kolotoč vyšetření, na která bývalý neurolog zapomněl, a přibyly další diagnózy. Nová lékařka diagnostikovala epilepsii, těžkou mentální retardaci, centrální poruchu zraku a triparézu - postižení tří končetin. Kamil je však velký bojovník. I přes všechny zdravotní komplikace se díky rehabilitaci, lázním a péči lékařů v roce a půl poprvé otočil, po třetích narozeninách poprvé posadil a ve čtyřech letech začal slabikovat a plazit se. „Na jaře letošního roku začal více mluvit a lézt po čtyřech a doufáme, že jednou se nám splní náš sen a do školy půjde po svých,“ věří Kamilova maminka.

Na účastníky semináře čekají základy první pomoci pod vedením posádky Hasičského záchranného sboru (HZS) Roudnice nad Labem a SDH Polepy. Jak se správně chovat při dopravní nehodě a požáru poradí velitel skupiny HZS. Pořadatelé akce mysleli i na děti. Na ty čeká preventivní školení pod vedením strážníka městské policie Roudnice nad Labem a Policie České republiky Praha. „Prevenci pro děti na školách a školkách se věnuji už dlouho. Na semináři děti zábavnou formou pomocí hry naučíme, jak se chovat při dopravní nehodě, a ukážeme jim i vybavení městské policie a záchranářů,“ říká strážník roudnické městské policie Miroslav Fiala.

Vstupné na seminář je dobrovolné a polovina výtěžku z celé akce poputuje nadaci Život dětem, konkrétně malému Kamilovi. Druhá polovina výtěžku poslouží k nákupu dárků dětem na onkologickém oddělení některé z nemocnic.

Stránku jim smazali

Pokud vám osud Kamila není lhostejný a rádi byste pomohli, přijďte v sobotu 15. prosince od 10 hodin na seminář. Přispět je možné také na transparentní účet 83297339/0800, variabilní symbol 5454.

Najdou se však i lidé, kteří podobným dobročinným aktivitám nepřejí. „Když jsme na Facebooku vytvořili první událost k semináři, bylo nám oznámeno, že akce byla nahlášena jako závadná a Facebook nám ji smazal. Nechápu, komu mohl seminář vadit, obzvláště pokud jde o pomoc malému dítěti,“ říká Michal Doležal.

V pátek v podvečer se rozzářil vánoční strom i v Litoměřicích.
FOTO: V Litoměřicích rozsvítili vánoční strom. Součástí byl i bohatý program