V letošním roce, jak biskup uvedl, ho k setkání vedly hned tři důvody: kromě toho, že se chtěl s každým z pozvaných hostů osobně pozdravit a poděkovat mu za spolupráci mezi městy, obcemi a církví a zároveň oplatit svoji návštěvu, chtěl rovněž informovat o finančním daru papeže Františka postiženým povodněmi v litoměřické diecézi a jak řekl setkáním vytvořit prostor pro vzájemné povzbuzení.

Biskup řekl, že si cení jejich práce, kterou vykonávají pro obyvatele svých měst a obcí, že si váží všech navázaných vztahů, a zdůraznil společné úsilí a poslání tj. pracovat pro lidi. V této souvislosti poukázal na slova papeže Františka, která zazněla při setkání Svatého otce se starosty římského obvodu začátkem letošního dubna: „Jste zprostředkovatelé, buďte nástroji ve prospěch druhých."

Informoval přítomné o tom, že se papež František rozhodl věnovat finanční dar litoměřické diecézi pro nejvíce postižené povodní v roce 2013, který poputuje do tří obcí na Litoměřicku do Křešic, Mlékojed a Počapel. Zmínil, že právě Litoměřicko bylo v loňském roce jednou z postižených oblastí v republice, a ocenil přitom obětavou práci záchranářů-hasičů.

Řekl, že tato tradiční setkání s představiteli měst a obcí litoměřické diecéze v biskupské rezidenci by měla vést k vzájemnému povzbuzení, a poděkoval za vstřícnost vůči kněžím, kteří působí v místech, jež přítomní představitelé územních samospráv reprezentují.

Setkání se rovněž účastnili generální vikář litoměřické diecéze P. ThLic. Stanislav Přibyl CSsR, biskupský vikář pro pastoraci J.M. can. ICLic. Martin Davídek a archivář Biskupství litoměřického Mgr. Martin Barus.

Generální vikář rovněž poděkoval za spolupráci mezi městy, obcemi a katolickou církví, v několika údajích shrnul základní informace o litoměřické diecézi a krátce se dotkl i tématu tzv. církevních restitucí. V této souvislosti, jak uvedl, se litoměřická diecéze bude orientovat na oblast školství, zdravotnictví, sociálních služeb a vězeňské péče.

Archivář biskupství hovořil o tom, jak postupovat a kde dohledat informace ke stavebním dějinám kostelů.

Biskupský vikář pro pastoraci Martin Davídek zdůraznil: „Veřejnost často vnímá církev skrze kostely, restituce, vize, projekty, nakládání s majetkem, což je špatně. Kostel je především místem setkávání člověka s Bohem. My kněží jsme posláni do farností, abychom přinášeli Boží slovo, radostnou zvěst o zmrtvýchvstalém Kristu. Berte prosím v úvahu především to, že naším úkolem je zprostředkovávat setkání člověka s Bohem."

Déle než dvouhodinové setkání probíhalo v přátelské atmosféře, v jeho závěru se hosté podepsali do pamětní knihy biskupství.

Jana Michálková