Start je u altánu na Střeleckém ostrově. Pořadatelé budou uzavírat on-line registraci, přihlásit se ale můžete i na místě.

Hlavní trasa povede po cyklostezce z ostrova podél Labe na Třeboutice a zpět. „Za jezem na vás bude čekat občerstvovací stanice pro doplnění energie,“ slíbili pořadatelé. Pro děti i hendikepované připravili podle sil jedno či dvě kolečka kolem ostrova.

Novinkou letošního ročníku je soutěžní závod hendikepovaných dětí na handbicích. „S pořádajícími Černými koni jsme spolupracovali už loni. To šlo o nesoutěžní závod, na kterém jsme také slavnostně předávali dětský handbike pro litoměřické dopravní hřiště,“ připomněl Jindřich Sýkora z organizačního týmu Krokudy.

Závod pro hendikepované děti

Teď závod hendikepovaných dětí zařadí jako jednu z etap jejich Českého poháru. Loni ho vyhrála Alex Borská z Ploskovic, soutěží i s Annou Hrdinovou z Litoměřic. Pohár jede desítka dětí z celé republiky, z Ústeckého kraje čtyři. Vyvrcholí 21. září na půlmaratonu v Ústí nad Labem. „Ústecký závod koncipujeme jako mistrovství republiky,“ doplnila Karolína Dadejíková z Černých koní, což je organizace, která pomáhá lidem s tělesným postižením ke svobodnému pohybu.

Dřevo pro Kalich opracovávají řemeslníci v Litoměřicích pod drobnohledem.
FOTO: Dřevo pro Kalich opracovávají řemeslníci v Litoměřicích pod drobnohledem

Odpoledne 31. srpna bude Střelecký ostrov v Litoměřicích patřit Krokudy čtvrtmaratonu už popáté. Loňskou účast poznamenala nepřízeň počasí. I když podle Sýkory je drobné mžení a nižší teplota pro běh ideální. Letos čekají kolem 150 závodníků.

On-line registraci na krokudyrun.cz uzavřou v úterý. Můžete se ale přihlásit i na místě. Do kroku všem včetně fandů zahraje DJ Fefe. A Černí koně s sebou přivezou handbike trenažéry. Lidé si tak budou moct zkusit, jaké je to brázdit cyklostezku na ruční pohon. 

Pořadatelé z Krokudy se pak spolu s projektem Essence for life Adély Metlické Lustykové vrhnou do příprav druhého ročníku cestovatelského festivalu ZcestFEST. Bude 9. února 2020, tentokrát na litoměřickém Hradě. Ten první pořádali na Základní škole Boženy Němcové.

Pražský ateliér v průběhu podzimu zavítá do šesti měst Ústeckého kraje.
FOTO: Výtvarné kurzy v Ústeckém kraji chtějí v lidech probudit umělce

Za Krokudy stojí horský průvodce Jindřich Sýkora a jeho žena, mimo jiné spolupořadatelka jógového festivalu Litoměřické ÓM Petra Sýkorová Červinková. Vše připravují ve volném čase po večerech.

„Baví nás to. Chceme, aby se ve městě něco dělo,“ říkají k jejich motivaci.