Práce na opravách vily totiž poskytují možnost podívat se pod zem v jednom z nejbohatších nalezišť v severozápadních Čechách. První nálezy na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Už na začátku července jsme ve výkopu pro vodovodní přípojky narazili na základy slovanského obydlí z raného středověku. Jedná se o zahloubené části takzvané polozemnice, slovanského obydlí, v němž lidé bydleli už od 6. zřejmě až do 12., 13. století. Tato chata pochází zřejmě z 9. až 10. století," přiblížil nález archeolog Martin Volf, který na místo pravidelně vyjíždí.

V kanalizační přípojce, která vyžaduje výkop podstatně hlubší než ta pro vodovod, nyní narazil na hospodářské zázemí k tomuto obydlí. „Raně středověkou jámu lidé původně využívali asi jako obilnici, do které přes zimu ukládali obilí. Tato však později začala sloužit jako smetiště. Proto jsme v ní našli také keramické střepy. Vysloužilé hrnce do ní prostě házeli," prozradil archeolog.

Keramické střepy jsou dostatečně velké, podle Volfa z nich půjdou rekonstruovat celé nádoby, které se používaly pravděpodobně v kuchyni, případně k uchovávání potravin.

„Jedná se o keramiku středohradištního období raného středověku, nejspíš z 9. století. Typické je zdobení slovanskou vlnicí, rytou zvlněnou čarou," doplnil Martin Volf s tím, že střepy nyní poputují do laboratoře, kde se musí očistit a následně poskládat. Vedle obydlí a keramických nádob archeolog ve výkopu pro kanalizaci v blízkosti lovosického městského úřadu nalezl také úlomky pražnice. „Jde o obdélníkovou plošinku, na které se připravovaly obilné placky," popsal Martin Volf.

Své nálezy by rád viděl vystavené v lovosickém muzeu, které mělo vzniknout právě ve Pfannschmidtově vile. Nakonec zde však nebude. „Lidé si je proto budou moct do budoucna prohlédnout nejspíš v Litoměřicích, i když je vždycky hezčí, když jsou v místě, kde se našly," uvedl.

Obilnic podobných těm u Pfannschmidtovy vily je v Lovosicích prý hned několik. „Na obyčejnou vesnici až moc. I z toho se dá usuzovat, že Lovosice sloužily jako důležité obchodní centrum, kde se věci, se kterými se obchodovalo, skladovaly," řekl Volf.

Lovosice jsou podle něj jedním z nejbohatších nalezišť v celých severozápadních Čechách. Také proto, že jsou od pravěku nepřetržitě osídlené. „Litoměřice se staly správním centrem až s příchodem Přemyslovců. Do té doby, v pravěku nebo raném středověku, byly výrazným centrem oblasti a obchodním centrem Lovosice. A právě z této doby tu máme nejčastější nálezy," vysvětlil Volf.

Sůl i otroci

Samotné objevy nahrazují písemné prameny, které z této doby historici nemají k dispozici. Vedle rekonstrukce samotných předmětů tvoří podstatnou část práce archeologů také zaměření a následné zakreslení nálezů do mapy.

„V Lovosicích je nálezů už tolik, že se nám mapa postupně zaplňuje. Můžeme je zasazovat do kontextů a skládat z nich příběhy. Víme například, že pro město bývala klíčová přeprava na lodích, které převážely vedle obilí také sůl, jantar, železné předměty a šperky. Také už jsme si jistí, že se ve městě obchodovalo i s otroky," řekl archeolog, který v současnosti pravidelně vyjíždí kontrolovat také výměnu kanalizace v Husově ulici nebo stavební práce v ulici 28. října.