Jako drtivé se popisuje vítězství hnutí ANO v parlamentních volbách, které skončily včera. V Ústeckém kraji bylo ze všech krajů nejdrtivější. ANO zde získalo téměř 38 procent a slabé výsledky minulého vítěze voleb ČSSD zde byly ještě nižší, něco přes 6 procent.

Mírnějšímu celorepublikovému třicetiprocentnímu průměru se blíží výsledky hnutí ANO v Litoměřicích. V Lovosicích, kde jsou závody Lovochemie a Preol z holdingu Agrofert Andreje Babiše, volila jeho hnutí téměř polovina z těch, kteří vhodili lístek do hlasovací urny.

Krajskou kandidátku ANO vedl ministr životního prostředí Richard Brabec z Malíče. „Drtivá prohra klasických politických stran ukázala, že občané toho mají dost. Jsem strašně rád, že my jako původně protestní hnutí jsme dokázali jejich důvěru přetavit v něco pozitivního, co posouvá zemi dopředu,“ řekl Deníku Richard Brabec.

Aleš Pařízek z 18. volebního okrsku v Litoměřicích vysypává obálky s volební urny.
ON-LINE: Je sečteno. Volby v Ústeckém kraji drtivě ovládlo ANO před SPD

Celkově má ANO v okrese přes 33 procent. Na 2. místě v okresních výsledcích je ODS s téměř 12 procenty. Lídr kandidátky ODS v Ústeckém kraji Karel Krejza, první místostarosta Litoměřic, se tak probojoval do poslanecké sněmovny. „Bojujeme o druhý mandát,“ řekl Krejza v sobotu kolem páté hodiny odpoledne, kdy ještě nebyly známy kompletní volební výsledky.

Nakonec má ODS v kraji necelých 10 procent, postupuje tedy jen Krejza. To, jestli se do sněmovny těší, nechtěl zatím komentovat. V Litoměřicích získala ODS téměř 15 procent. „Znají mou práci, znají mě osobně. To udělá hodně,“ vysvětloval si to Krejza. Už dříve poznamenal, že pokud se do sněmovny dostane, bude chtít zároveň zůstat ve vedení města.

Tak se volilo na Litoměřicku i jinde v kraji:

V těsném závěsu za ODS skončili v okrese SPD s komunisty s necelými 11 procenty. Komunistický poslanec Josef Šenfeld z Hoštky, který ve sněmovně seděl od roku 2002, tak přišel o mandát. „Děkuji všem, co mě celých patnáct let podporovali. Něco začíná a něco zase končí. Prostě život jde dál,“ svěřil se Šenfeld na svém Facebooku. Do sněmovny naopak za SPD míří zdravotní sestra z Bohušovic Monika Jarošová.

Méně než v celé republice, pod 10 procent, získali v okrese a také kraji Piráti. Lídr krajské kandidátky Mikuláš Peksa z Litoměřic ale do sněmovny postupuje. „Slavíme v pražském klubu Uhelna,“ svěřil se včera Peksa. „Až v sobotu vystřízlivíme, budeme se s ostatními našimi zvolenými poslanci radit, co dál. Je to skvělý výsledek, ze který děkuji všem liberálně smýšlejícím voličům.“

Peksa, Jarošová, Krejza a Brabec tak budou hájit zájmy svých stran, kraje i okresu v poslanecké sněmovně.

Michal Horáček přijel na koloběžce:

Největší účast v okrese hlásili v Kamýku, volit přišlo osmdesát procent zdejších obyvatel. I tady vyhrála ANO. SPD tu získala 20 procent. Nejnižší, méně než čtyřicetiprocentní, byla volební účast v Černivi, kde za vítězným ANO měli nejvíce hlasů komunisti. Jedině v Černěvsi nevyhrála ANO, těsně ji tu porazila SPD.

V Dlažkovicích a Lukavci získala ANO dokonce přes 60 procent. V Mnetěši dostali stejný počet hlasů ANO s ODS. V Olešku zůstala ANO až na čtvrtém místě za vedoucími komunisty, STAN a Piráty. Ve Staňkovicích kralovala ODS se skoro 45 procenty, ANO tu bylo s necelými osmi procenty až na 4. místě.

Volby v Litoměřicích proběhly bez zádrhelů. „Obávali jsme se posledního volebního okrsku, který jsme kvůli karanténě přemístili z domu Naděje v Želeticích do tamního autoservisu. Čekali jsme, že se tam na komisi budou chodit lidé dívat jako do akvária, ale tak se naštěstí nestalo,“ je spokojený vedoucí správního odboru města Jaroslav Lachman.

Předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová u voleb v centru Ústí
Předsedkyně ČSÚ: Volební účast ani žádné jiné výsledky dopředu netipuji

Volební účast ve městě byla nejnižší hned v prvním volebním okrsku v centru, kolem třiceti procent. „Je to proto, že zde sídlí městský úřad, na který je evidována řada lidí bez domova, kteří obvykle nevolí,“ vysvětloval vedoucí správního odboru.

Jednou z posledních obcí Litoměřicka, na kterou se dostala řada při odevzdávání zápisů z voleb na litoměřickém městském úřadu a tím i registrování sečtených hlasů, byla Malíč. „Neměli jsme ale žádné problémy,“ ujistil starosta Jindřich Müller s tím, že byla možná letošní volební komise pomalejší, protože ji tvořili samí noví členové.

„Jinak u nás lidé volili hlavně ANO. A potom SPD,“ prozradil Müller. Právě v Malíči odvolil i lídr krajské kandidátky ANO Richard Brabec.

Volby v centru Ústí nad Labem krátce po jejich pátečním zahájení
ON-LINE: Sleva za lístky, gel proti žloutence. Ústecký kraj volí poslance