V anketě sdělte čtenářům, co máte o Štědrý večer k večeři

Největší nápor zákazníků prodejci očekávají jako každý rok teprve den před Štědrým večerem.

„Bývá to tak každý rok, že chtějí lidé rybu co nejčerstvější," potvrdil například litoměřický prodejce Martin Mrázek.

Podle něj také významně ubývá těch, kteří si kapra odnášejí domů živého.

„Domů do vany už si je snad nikdo nebere. Většinou chtějí kapra rovnou klepnout a zaříznout, aby se vykrvil," dodal Mrázek.

Sám prý nepamatuje teploty, které před letošními svátky panují. „Problém je to i při prodeji kaprů. Voda v kádích se rybám rychleji zakalí a je tak třeba ji častěji vyměňovat," popsal prodejce.

V litoměřických kádích lidé nejčastěji narazí na šupináče z jihočeských rybníků. Za rybu do 2 a půl kilogramů zaplatí zhruba 85 korun. Nad tuto váhu dokonce ještě o pár korun víc.

AnketaAntonín Bouda, 48 let, mistr oprav, Litoměřice: Byť jsem rybář, o Vánoce si dopřeji klobásu a řízek. Kapra jsem chytil pro rodiče, jinak ryby pouštím.

AnketaDáša Janotová, 39 let, na mateřské, Litoměřice: My kapra moc nemusíme, ale dcerka ho má ráda, takže někde koupíme jen půlku. Víc bychom nesnědli. Zbytek rodiny si dá kuřecí řízky.

AnketaPetr Panaš, 45 let, manažer, Litoměřice: Raději než kapra si na Štědrý večer dopřejeme jinou rybu. Třeba mořskou štiku, která je bez kostí.