Většinově se následně shodli i v anketě, jejímž cílem bylo u dalších lidí ověřit problémy definované na fóru. Probíhala na konci dubna a v květnu na webových stránkách města a zapojily se do ní čtyři stovky obyvatel. Požadavek na odklonění kamionů z centra pak potvrdil i souběžně probíhající sociologický průzkum, v jehož případě tvořilo reprezentativní vzorek pět stovek respondentů. Radní města s ohledem na přání obyvatel proto již hledají možná řešení.

„Hned po prázdninách vyvoláme jednání se zástupci dopravní policie, Správy a údržby silnic a Ředitelství silnic a dálnic o omezení nákladní dopravy v centru. Objízdné trasy by totiž vedly právě přes silnice spravované SÚS a ŘSD," informoval místostarosta Pavel Grund zodpovědný za oblast dopravy. Pokračovat mají i přípravy přeložky silnice I/15, stejně jako jednání s Hospodářskou komorou, Ministerstvem dopravy a ŘSD.

Co se týče požadavku na revitalizaci městské tržnice, město má již připravený projekt. Hledá možnosti získání finanční podpory z vhodného dotačního programu. Stejně jako v případě tržnice i požadavek na vybudování workoutového hřiště, tedy venkovní tělocvičny, získal mezi TOP problémy vysokou důležitost jak v ověřovací anketě, tak i v sociologickém průzkumu.

„Jsme připraveni instalovat další prvky na Střeleckém ostrově," ujistil místostarosta Václav Červín. Představeny veřejnosti budou 22. září. Stane se tak ve spolupráci se zastupitelstvem mládeže, neboť stavba workoutového hřiště byla i jedním z požadavků, které zazněly na diskusním fóru mládeže.

Trvale přitom probíhá oprava dětských hřišť dle zjištěných závad a revizí. Obnova a výstavba dětských hřišť v odpovídající kvalitě totiž patří mezi pětici TOP problémů. Letos již byla zprovozněna tři nová hřiště – v Jiráskových sadech, na Miřejovické stráni a Rákosníčkovo hřiště na Cihelně.

Radní města také diskutovali i o stavbě sportovního oválu u Základní školy v Havlíčkově ulici, kde s ohledem na již zpracovanou projektovou dokumentaci hledají vhodný dotační titul. Stejně tak řeší přání obyvatel týkající se zajištění většího množství kvalitní péče psychoterapie a psychiatrie. Uskuteční se proto v dohledné době pracovní schůzka za účasti zástupců města, nemocnice a České lékařské komory.

Dále dojde k jednání s firmou BEC odpady o změně harmonogramu vývozu tříděných odpadů, zvláště plastů, tak, aby byla zvýšena četnost jejich vývozu v přeplňovaných místech a zároveň nedošlo k navyšování ceny svozu odpadu. I častější svoz odpadu totiž byl požadován jak na diskusním fóru v domě kultury, tak následně v anketě, která ověřila definované problémy.

Radost budou mít i mladí lidé. „Jejich TOP požadavek na zavedení wi-fi do Jiráskových sadů právě projednáváme," ujistil místostarosta Karel Krejza.

Vyhodnocení problémů navržených na fóru a ověřených anketou i sociologickým průzkumem je k nahlédnutí na webu: http://zdravemesto.litomerice.cz/forum-desatero-problem.html