Někteří jsou z posezení, které současně dobíjí mobily, poskytuje bezplatné Wi-Fi připojení a měří kvalitu ovzduší v okolí, nadšení, jiní nápad hodnotí jako zajímavý, sto tisíc korun, které lavička stála, by však využili jinak, a některým se nelíbí vůbec. Všechny tyto skupiny navíc od začátku spojují obavy z vandalismu. Ty se podle zhotovitelů ale naštěstí zatím nepotvrdily.

„Dosud jsme museli řešit pouze drobný servisní zásah, kdy bylo třeba restartovat regulátor. Poté nám ještě někdo hlásil poruchu, ukázalo se ale, že vše funguje, jak má. K lavičce jsme ovšem přidali návod, aby lidé věděli, jak ji nastartovat," uvedla Jitka Nesrstová z firmy Full CapaCity, která lavičku vyvinula a nabízí ji.

Solární lavička v Litoměřicích

Na lokalitu v parku navíc přímo dohlíží jedna z kamer městského kamerového systému. „Při prvním zásahu servisních pracovníků na místo okamžitě přijeli strážníci, aby zjistili, co se děje, takže máme jistotu, že se na lavičku dohlíží," řekla Nesrstová s tím, že každý týden se na zařízení jezdí podívat i oni sami. „Kontrolujeme, jestli například není posprejované," dodala manažerka.

Solární lavička v Litoměřicích

Klid je kolem chytré lavičky i podle velitele Městské policie Litoměřice Ivana Králika. „Zatím jsme zasahovat nemuseli, nic závažného se tam neděje," sdělil.

Podle Nesrstové už také finišují přípravy aplikace, která lidem umožní sledovat, kolik energie lavička se třemi solárními panely vyrobí, kolik jí spotřebuje, případně zdaji aktuálně někdo využívá. K dispozici budou i data z měření kvality ovzduší.

„Do konce května snad bude aplikace funkční. Dostupná by po dohodě měla být i z webu města," prozradila Jitka Nesrstová.


Líbí se vám solární lavička?

V parku Václava Havla se ptal Artur Lysak.

Anketa.Adéla Homolková:
Lavička je super, sedí se na ní dobře a myslím, že je tady prospěšná.

Anketa.Denisa Voženílková:
Jelikož svůj volný čas trávím v novém parku Václava Havla a jsem pořád on-line na telefonu, tato lavička přijde vhod.

Anketa.Hana Kupsová:
Lavička je dobrý nápad, ale mohli ji dát na lepší místo, ne k dětskému pískovišti. Je to dobrý nápad, ale mohla by být o něco dál.

Anketa.Miroslav Hnida:
Je to „pohodička". Můžeš si nabít mobil, případně se připojit k internetu. Je to super nápad.

Anketa.Jaroslav Došlý:
Je to slušný. Je to vážně dobrý, když jdeme v parku a můžeme si sednout s kamarády a nabít si například mobil nebo jen tak zasurfovat na internetu.

Anketa.Kateřina Vlachová:
Tak ta lavička je moc hezká. Je dobrý, že je zrovna tady, i když je vůbec první v České republice.

Anketa.Barbora Suchopárková:
Musela jsem zmáčknout tlačítko asi pětkrát, abych zapnula WLAN připojení. Každopádně by chtělo více popsat její ovládání. Jinak vypadá dobře. Je to zase něco jiného.

Anketa.Leon Daniel:
Já si myslím, že není úplně dobrý, že se říká, že je to první lavička, jelikož první není. Každou chvíli se do ní tříská. Například patnáctiletí kluci, kteří se rozhodnou, jestli se dá rozbít, nebo nedá. Kromě tohoto si myslím, že je to dobrý nápad a že se lavička využije.