Už nyní je jisté, že se v původním termínu neuskuteční Hasičské slavnosti, které se měly konat v polovině června na litoměřickém výstavišti. Celorepublikový sraz hasičstva se koná jednou za dva roky a v regionu se řadí mezi nejmasovější akce.

„Kvůli současné situaci u nás i ve světě jsme nuceni přesunout termín slavností na červen 2021,“ sdělil předseda organizačního výboru slavností Jindřich Hejduk. Není to poprvé, kdy se konání slavností muselo odložit. V roce 2013 se sraz nekonal kvůli povodním a rovněž se přesunul na další rok.

Tak bavily Hasičské slavnosti v roce 2017: 

S dvouletým odstupem se koná také červnový Národní festival dechových orchestrů ve Štětí (FEDO). Třídenní akce měla letos ve městě papíru oslavit 30. narozeniny. Starosta Tomáš Ryšánek informoval, že rada města rozhodla o jejím zrušení. „Nyní hledáme náhradní termín. V letošním roce se ale FEDO konat nebude,“ uvedl Ryšánek s tím, že padlo také slavnostní zahájení turistické sezóny, které bylo plánované na příští víkend. S otazníkem zůstává konání zářijového Tradičního štětského jarmarku.

V souvislosti s opatřeními vydanými vládou proti koronavirové epidemii se v květnu ani v náhradním termínu nebude konat letošní Autosalon na Zahradě Čech. Nový termín však dostane Mezinárodní výstava psů rovněž plánovaná v květnu na litoměřickém výstavišti. 

Další velkou očekávanou událostí je dobývání jezera Chmelař piráty v Úštěku. Dvoudenní program, kdy hladinu jezera křižují pirátské lodě a diváci mohou pozorovat bitvy na vodě i na pláži, každoročně naláká tisíce lidí. Pořadatel Libor Uhlík v plánovaný termín v polovině července doufá. „Samozřejmě čekáme, jak se situace vyvine. V přípravách ale pokračujeme. Hlavní program se ladí už během ledna a února. Věřím, že se piráti budou moci nakonec uskutečnit, byť třeba s přísnějšími hygienickými opatřeními,“ uvedl Uhlík.

Tak řádili piráti na Chmelaři loni: 

Nově vzniklá produkční agentura Krejchee Production v Lovosicích má na letní i podzimní sezónu akce připravené, čeká jen na uvolnění vládních opatření. „S partnery jednáme jak o velkých open air festivalech, tak o menších akcích pro případ, že by omezení pro jejich konání přetrvávala,“ řekl za agenturu Jan Štok.

„Dovedeme fungovat i v současnosti, kdy je kulturní scéna u ledu. Pomáháme společnostem s on-line zviditelněním, na což řada z nich dosud neměla. Tvoříme jim grafiku, brand, weby či marketingové strategie na sociálních sítích,“ doplnil šéf agentury Vojtěch Krejčí.

Od pondělí 20. dubna se otevřely psí salony
Péči kadeřníka si zatím užijí jen psi. Můžete se ale nechat aspoň vyfotit

Náhradní termín dostala také vzpomínková akce k uctění obětí nacistické perzekuce Terezínská tryzna, jež měla proběhnout 17. května. Nový termín byl stanoven na neděli 18. října 2020. Program akce by měl zůstat v nezměněné podobě.

Připravený a uzavřený program už má také festival Pokořen na Střeleckém ostrově v Litoměřicích. Organizátoři z Agentury Modrý z nebe s ním počítají na konci července. Vstupenky na něj jsou stále v prodeji a v případě, že se akce neuskuteční, budou peníze vracet. „Pokud by se festival nekonal a chtěli byste podpořit vystupující umělce a zvukaře, kteří momentálně většinou prožívají tíživé období, je tu možnost zřeknout se vrácení vstupného a peníze přenechat právě jim,“ vyzvali fanoušky organizátoři na webu festivalu.

Zavlažování. Ilustrační foto.
Zapršelo, ale zemědělce na Litoměřicku letos čeká tuhý boj se suchem