Jedna z největších radovánek v Čechách proběhne tuto sobotu na Mírovém náměstí v Úštěku. Pořadatelé 6. ročníku Úštěckého masopustu očekávají tradiční účast pět až sedm tisíc lidí všech věkových kategorií. Úštěcký masopust je zařazen do seriálů lidových trhů, a tak centrum vedle návštěvníků zaplní svými stánky řemeslníci a výrobci masopustních dobrot.

„Masopustní taškařice probíhá od devíti do 17 hodin a bez přestávky se na ní podílí pouliční umělci, divadelníci a muzikanti. Před radnicí, z které během dne třikrát přiletí prase napěchované dobrotami, budeme mít opět strom hojnosti, pod nímž se odvážlivci utkají v masopustním trojboji. Velký průvod masek je naplánován na 10. a 14. hodinu, po kterém dojde k odsouzení pašíka za obžerství,“ říká Libor Uhlík, hlavní organizátor slavnosti.

Čtěte také zde: FOTOGALERIE: Masopustní veselí v Litoměřicích

Na masopustu jsou vítáni především návštěvníci v maskách, kteří při vstupu na náměstí obdrží od pořadatelů malé pohoštění. Nemusejí si masky připravovat doma, stačí, když zavítají na náměstí do stánku jediného výrobce v Evropě ze Zákup a vyberou si za malý obnos masku, která se jim líbí.

„Velké a pracnější masky budou opět vystaveny v prostorách fary. Stejně pěkné expozice se mimořádně otevřou ve většině výstavních prostor v centru města,“ dodává.

Pořadatelé upozorňují, že v blízkosti centra bude vzhledem k rozmoklému terénu pouze omezený počet parkovacích míst, velké bezplatné parkoviště pro zhruba 500 automobilů bude otevřeno u první pláže rybníku Chmelař.

V sobotu odpoledne se venkovský masopust slaví také například na Podřipsku v Mnetěši a v Hrobcích a jejich místní části Rohatce, kde se na závěr průvodu pohřbívá basa nebo popravuje kobyla.

Co je masopust?Masopust je třídenní svátek, jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a Velikonocemi. Zatímco jeho počátek má pevné datum 6. ledna na Tři krále, jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc. Masopust vychází především z římského náboženství, které s předjařím spojovalo vegetační a plodnostní božstva. Během masopustu probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Po něm ale následoval čtyřicetidenní půst.

Psali jsme také zde: Masopust v Roudnici nad Labem začne bitkou mezi křižáky a husity