Jen jedna z nich ale mohla vyhrát. O tom, která proměna byla nejkrásnější, jste rozhodovali právě vy, čtenáři Deníků. Stala se jí devětapadesátiletá Věra Kováčová z Nového Boru. Proměna této ženy byla úžasná a ocenily ji i ostatní soutěžící, které Věře zatleskaly vestoje.

Udělat proměny čtenářek severočeských Deníků napadlo Janu Burdovou na jaře 2011.

„Vím, že jsme nebyli první, kdo se do podobného projektu pustil, ale chtěli jsme na to jít trochu jinak. O kráse se říká, že vychází z nitra a že vnitřní krása je ta pravá. Když otevřete magazíny, pustíte televizi nebo mrknete na internet, mnohem více se mluví o kráse vnější. O módě, líčení, životním stylu, trendech a samozřejmě o vlasech. A tak hledáme rovnováhu mezi tím, co chceme my a co od nás očekává naše okolí. Pravda je, že ani dokonalý make-up nezakryje špatnou náladu. Rozhodli jsme se neměnit více, než je nutné, a ukázat tak, že i malé změny mohou udělat velký výsledek. Plastická chirurgie může často hodně pomoci, ale pro tento projekt jsme ji vynechali. Hledali jsme soulad mezi vnitřkem a vnějškem osobnosti. Neměnili jsme za každou cenu vše, aby byl rozdíl šokující. A konečně, drželi jsme se pravidla, že vizuální krása, to jsou pěstěné vlasy a uzdravená pleť,“ říká trojnásobná kadeřnice roku Jana Burdová.

Masáže? Jen ruční práce!

Kosmetička Míša Šedivá pracovala s tváří a postavou pomocí liftingových a lymfatických masáží a kvalitní kosmetiky Orlane a Phytomer. Vše byla ruční práce, žádné přístroje. Jedinou výjimkou bylo impulzní teplo pro hlubší zapracování výživy do pleti a dlouhodobější efekt.

„Obličej byl po první kúře svěží a pružný. Zvláště u zralejší pleti se viditelně zpevnily kontury, říkali jsme tomu push-up efekt,“ popisuje kosmetické ošetření proměněných žen Jana Burdová a dodává, že vlasy vybraných žen také potřebovaly především „vnitřní krásu“ a tak kadeřnice rekonstruovaly, hydratovaly a stříhaly. Teprve potom se mohlo barvit. „Barva ani střih vás na suchých nebo poškozených vlasech nikdy nezaujme. Důležité bylo navrhnout střih i barvu tak, aby následná úprava doma byla co nejjednodušší. Netvořili jsme účes pouze pro proměnu, ale pro každý den,“ upřesňuje Burdová.

Ženy vybrané pro tento projekt přicházely na první schůzku s velkou obavou. Nebyly uvolněné. Obávaly se, že nebudou moci ovlivnit dění v kadeřnickém a kosmetickém studiu. „S týmem jsme si už dopředu dohodli, že budeme maximálně ohleduplní a pokud by proměna byla pro ženu „příliš“, raději od ní ustoupíme. Myslím, že díky uvolněné atmosféře byla spolupráce úžasná. Obavy se rozplynuly po prvních minutách a naše práce byla plná pozitivní energie. To se nejvíce projevilo při focení. Fotili jsme vždy v neděli, takže ve studiu byl pouze realizační tým. Není jednoduché stanout před fotografem jako model, ale z našich dam zářilo sebevědomí a radost. Naplno si to užily a nechaly vnitřní krásu, aby zvýraznila tu vnější. Myslím, že ze všech fotografií je to cítit,“ usmívá se Jana Burdová.

Vyhrála jsem. Nemám slov!

Svůj den si užila především výherkyně Egoo proměn s Deníkem Věra Kováčová. Ve chvíli, kdy šéfredaktorka severočeských Deníků Hana Vojtová vyslovila jméno Věry Kováčové, byla v rozpacích. „Je to neuvěřitelné. Vůbec jsem nevěděla, co na to říct. Jsem šťastná, že jsem se proměn zúčastnila, že mě ve studiu Jany Burdové tak krásně proměnili, ale že vyhraju? To mě vůbec nenapadlo. Nemám slov,“ říká s plachým úsměvem Věra Kováčová, která se z výhry dlouho nemohla vzpamatovat.

Zato její proměněné kolegyně Kateřina Krausová a Gabriela Janáková dávaly jasně najevo, že vyhrála ta pravá. „Hned jak vyšly Věrčiny fotky v novinách, bylo mi jasné, že vyhraje. Její proměna je neskutečně povedená. Moc jí to sluší. Vyhrála právem,“ říká s úsměvem Gábina Janáková a Kateřina Krausová obratem dodává, že souhlasí, protože proměna Věrky je opravdu skvělá. A co na to sama výherkyně?

„Když mě ve studiu Jany Burdové proměnili a přijela pro mě snacha se synem, byli unešení. Hned si mě fotili na mobilní telefon a rozesílali fotky po rodině, aby všichni viděli, jak je maminka změněná. Když jsem šla pro vnuka do školky, čekalo mne menší překvapení. Vnouček se přede mnou zpočátku schovával a nechtělo se mu se mnou domů. No jo, nepřišla pro něj ta známá, ale proměněná babička, kterou nikdy předtím neviděl,“ směje se Věrka.

Nejvíce dámy zaujaly fotografie

Všechny proměněné dámy si domů odnesly nejen krásné zážitky a samotnou proměnu, ale také cenné dary.

Společnost Diamond club věnovala každé proměněné dámě diamantové náušnice v hodnotě patnáct tisíc korun, všechny si domů odnesly vlasovou kosmetiku Joico, nádherné šátky a poukázky k módní návrhářce Alici Abraham.

Nechyběly ani fotografie od fotografa Petra Hricka, ze kterých byly dámy vysloveně nadšené. „Jsou krásné, nikdy jsem nic tak hezkého neviděla. Některé hned věnuju rodičům, aby si je zarámovali,“ popisuje své nadšení z fotek jedna z proměněných Lucie Kostičová.

Ceny všem proměněným předali šéfredaktorka severočeských Deníků Hana Vojtová s redaktorem Ivem Chrásteckým, zástupce vlasové kosmetiky Joico, manager firmy Livl Martin Vlk a majitelka teplického Studia Jana Burdová Jana Burdová s marketingovou manažerkou Zlatou Jílkovou.

„Děkuji všem, kteří na proměnách pracovali. Dámám za odvahu a pozitivní energii, kadeřnickému týmu a kosmetičce Míše za fantazii a profesionalitu. Petru Hrickovi za krásné fotky. Zlatě Jílkové za články a organizaci. Davidu Horovi za logistiku a samozřejmě všem partnerům, kteří poskytli dary pro naše proměněné. Velký dík také patří Deníkům a vám čtenářům za hlasování a krásné maily,“ říká závěrem Jana Burdová, která se na počátku února stala potřetí nejlepší kadeřnicí České a Slovenské republiky v rámci prestižní kadeřnické soutěže Hairdressing Awards ČR a SR 2011.

Že přece jen něco chybí? Ano, neodtajnili jsme vítěze čtenářského hlasování. Ten se bohužel nemohl na akci v Teplicích dostavit. Představíme ho v některém z dalších vydání Deníku. Svůj hlas dal samozřejmě Věře Kováčové!

Kdo soutěžil?
Postupně jsme vám v Deníku představili šest vybraných žen, které podstoupily proměnu.
21. listopadu 2011 Pavlína Hejzlarová, Chomutov
1. prosince Lucie Kostičová, Valtířov
15. prosince Kateřina Krausová, Bílina
29. prosince Gabriela Janáková, Ústí nad Labem
12. ledna 2012 Věra Kováčová, Nový Bor
26. ledna Andrea Nováková, Chomutov

Zpracovala Zlata Jílková