Kdo by si nepamatoval, co už způsobila velká voda v Ústeckém kraji od přelomu tisíciletí. Opakující se povodně tady mají lidé „odžité“ víc než vrchovatě. Řeka Labe řádící mimo své koryto v letech 2002 či 2006. Vodní smršť z jinak malebné říčky Kamenice, která naposledy na začátku srpna 2010 ochromila život ve Hřensku a napáchala milionové škody v dalších sídlech podél svých břehů. Ale také nespočet sklepů a přízemních domů, které zaplavuje bahnitá voda z polí.

Voda má totiž v krajině stále méně možností pro přirozené odpařování a vsakování. Zabíráme vodě místo nepropustnými asfaltovými i betonovými plochami, a tak nemá jinou možnost než rychle odtékat do moří. Mizí také louky, remízky a mokřady, které by pomohly pohltit prudší deště a předcházet povodním.

Pomoci snížit rizika povodní

Vstříc všem, které trápí opakující se povodně nebo uvažují o tom, jak ve škole či na úřadě šetřit vodou nebo využívat dešťovou, vychází Nadace Partnerství. Ta ve spolupráci s firmou Nestlé poskytne finanční příspěvky projektům, které povedou k zadržování vody v krajině, účelnému hospodaření s vodou i snížení rizika povodní.

O nadační příspěvky se mohou ucházet obce, občanská sdružení, školy nebo spolky, jejichž cílem je zapojit veřejnost do zmírňování problémů spojených s vodou v České republice.

„Chceme, aby lidé podporovali přirozené funkce krajiny, jako je zadržování vody, tlumení povodní i poskytování vhodného prostředí pro rozmanité druhy rostlin a živočichů. Zároveň se v nich snažíme povzbudit zájem o šetrné hospodaření s vodou,“ uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství.

Důležité je zapojení veřejnosti

Šanci získat nadační příspěvek Nestlé pro vodu v krajině tak budou mít například projekty zaměřené na proměnu nepropustných ploch na zelené, obnovu mokřadů, přírodní čištění vody, využití dešťové vody a také na výsadby v krajině, které podpoří zadržování vody a protierozní funkce.

Důležité je, aby se do plánování, dílčích prací i následné péče o výsledky projektu zapojila široká veřejnost, a tak se zároveň prakticky vzdělávala.

O granty z kampaně Nestlé pro vodu v krajině v maximální výši do 80 tisíc korun na jeden projekt je možné žádat až do 22. března.

Podrobné informace o grantu mohou zájemci nalézt na www.nadacepartnerstvi.cz.

Součástí kampaně Nestlé pro vodu v krajině bude také odborný seminář a podzimní soutěž pro studenty středních a vysokých škol týkající se šetření, zadržování a účelného využívání vody. „Nestlé si uvědomuje, že zodpovědné hospodaření s vodními zdroji je bezpodmínečnou nutností. Z tohoto důvodu podporujeme aktivní organizace, odborníky i studenty, kteří usilují o neustálé zlepšování v této oblasti,“ říká Jana Blecherová z Nestlé.