V restauracích lze ještě ochutnat patnáctistupňový Adventní speciál, který vrchní sládek Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky začal vařit v polovině srpna a čepovat se začalo 1. prosince. „Pro pivní fajnšmekry jsme loni obnovili unikátní recepturu vánočního piva, které se naposledy vařilo před osmdesáti lety. Mělo úspěch a tak letos v obnovené tradici dále pokračujeme,“ vysvětluje Petr Hauskrecht.

Je vaření speciálních piv současným trendem v Česku i v zahraničí?
Pivní trh je v naší zemi extrémně konkurenční, 45 průmyslových pivovarů a více než stovka minipivovarů, to jsou čísla na zemi naší velikosti nevídaná. A právě množství producentů a jejich široká nabídka nás nutí neustále na sobě pracovat. Konzument, a český náročný konzument obzvlášť, nedovolí žádný ústupek z kvality a může si to díky situaci na trhu dovolit. Rád se nechá rozmazlovat širokou nabídkou. Volí si různá piva a to podle příležitosti, při běžné konzumaci světlé výčepní, při řízení a sportu nealko, v chladnějším období a při mimořádných příležitostech silnější speciál. Ženy vyhledávají tmavá piva, pšeničná piva. Heineken Česká republika má v portfoliu pro každého něco. Každopádně můžeme potvrdit, že speciální piva skutečně lákají širokou veřejnost a poptávka po nich roste již několik let po sobě. Vaření speciálů je tedy v naší zemi trendem. V zahraničí je situace odlišná. Speciály, tedy silnější než třináctistupňová piva, se tam takové oblibě netěší a lidé také konzumují pivo častěji doma než v restauracích, barech a hospodách. Zahraniční pivovary a společnosti tedy volí spíše inovace obalové a materiálové.

Jak velký výstav se u nich vyplatí? Kolik hektolitrů minimálně?
Každý náš speciál se snažíme uvařit tak, abychom uspokojili poptávku na trhu, přesvědčili o vlastním pivovarnickém umu a profesionalitě a zároveň z toho měli i finanční profit. Ve Velkém Březně byla letošní nejmenší speciálovou várkou várka novinkového Svatomartinského piva, kterého jsme vyrobili 400 hektolitrů.

Speciály 2011
Únor - masopustní Pepřové pivo, dvanáctka, 1500 hektolitrů
Červen - Svatojánské pivo, třináctka, 3000 hl
Září - Svatováclavský Doppelbock, jedenadvacítka, 650 hl
Listopad - Svatomartinské pivo, třináctka, 400 hl
Prosinec - Adventní pivo, patnáctka, 2100 hl

Jak by se mělo speciální pivo, které bývá silnější než běžný ležák, pít?
Naše speciály by se měly pít s ohledem na jejich speciálnost. Nelze to úplně zobecnit, ale každé takové pivo připravujeme ke speciální příležitosti. Byli bychom tedy rádi kdyby si lidé jeho konzumaci spojili s určitým rituálem, kdy by se návštěva hospody nebo restaurace stala svátkem a příjemnou příležitostí sejít se nad výborným a jedinečným produktem s přáteli či rodinou. Nejlepšího zážitku se samozřejmě dosáhne, pokud je pivo správně ošetřené a podávané v patřičné sklenici. Důležitým aspektem je však i síla daného piva. Svatováclavský Doppelbock, jedenadvacetistupňový, je spíše labužnickou záležitostí, zatímco Svatomartinského se dá po huse vypít pár kousků. Všechny speciály je však třeba pít s mírou.

V čem se jeho příprava eventuálně liší a jak dlouho pivo vydrží kvalitní?
Každý speciál má vlastní suroviny, vlastní výrobní postupy a příprava se tedy liší případ od případu. Kdyby měly naše speciály šanci se na provozovnách tak dlouho ohřát, vydržely by až tři měsíce špičkově kvalitní. Většinou se však vypijí během pár dní.

Co v oblasti speciálů chystá Pivovar Velké Březno pro příští rok?
Letošní rok nám opět potvrdil, že zájem ze strany konzumentů i provozovatelů restaurací a hospod narůstá. Celou řadu speciálů od Pepřového, přes Svatojánské, Svatováclavské, Svatomartinské až po Adventní tedy nabídneme i v příštím roce. A možná se dočkáte i nějakého překvapení. Speciály nás totiž ve Velkém Březně baví nejen vařit, ale i vymýšlet a vytvářet.