O víkendu byla spuštěna výroba v druhém mikropivovaru, který bude nabízet svou produkci hostům restaurace Koliba. Zatímco první letos otevřený malý pivovar Labuť míří svou produkci spíš na konzervativní spotřebitele a nabízí hlavně kvasnicová piva a ležáky plzeňského typu, Koliba míří na milovníky speciálů. Těch chce začít nabízet hned několik, řekl dodavatel technologie Josef Krýsl.

Výroba piva měla pětadvacetitisícovém městě tradici několika staletí; pivovar vznikl už v roce 1720 a své brány naposledy zavřel v roce 2002. Roční kapacita jeho nástupců se pohybuje jen okolo 1000 hektolitrů. Pro srovnání - jen členské pivovary Českého svazu pivovarů a sladoven vyrobily v loňském roce 15,7 milionu hektolitrů. Kdyby se tedy obě litoměřické značky prodávaly naplno, budou mít jen asi 0,006 procenta českého produkce. Zároveň to ale bude jedna třicetina množství, které vyráběl na konci své éry původní pivovar.

Na nezájem spotřebitelů si ale nemohou stěžovat. „O speciály a malé pivovary je v současnosti velký zájem, navíc tenhle bude dodávat přímo do restaurace Koliba, která má i hotel a je dle mého etablovaná. V případě dobrých prodejů chce majitel výrobu rozšířit,“ řekl ČTK Krýsl.

Ve sklepě hotelu je nově šest spilek a sklep pro ležáky, zatímco varna je přímo v restauraci. Koliba by měla nabízet podle Krýsla klasickou řadu ležáků doplněnou pšeničnými, svrchně kvašenými i ochucenými pivy. „V nabídce by měla být například příchuť borůvek, hořkého pomeranče nebo višně,“ dodal Krýsl.