Světlo požehnal litoměřický biskup
Příjezd rychlíku s Betlémským světlem v 10.44 dychtivě očekávali litoměřičtí skauti a zástupci katolické církve. Vlak měl sice pár minut zpoždění, přesto se zástup příchozích dočkal a všichni si mohli od kolínských a mosteckých skautů rozžehnout lucerny. Plamínek přímo u vlaku, ve stanici Litoměřice – město, požehnal litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

„Betlémské světlo pro mne znamená krásné znamení komunikace mezi lidmi. Když se setkáte s člověkem, ve kterém je určitě něco dobrého, řeknete si, že z něj na vás přeskočila jiskra. A to je právě ten komunikační prvek, že si lidé mezi sebou předávají světlo. A když to světlo je dovezené až z Betléma, kde se narodil Kristus, světlo světel, má to ještě mnohem intenzivnější krásu a smysl,“ řekl o významu Betlémského světla litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

Světlo rozdají lidem v katedrále
Betlémské světlo bude o Vánocích svítit v mnoha domácnostech. Lidé si pro ně mohou přijít na Štědrý den do katedrály sv. Štěpána v Litoměřicích. Do té doby je budou uchovávat skauti ve svých domácnostech, aby je mohli 24.prosince dopoledne přinést na Dómský pahorek.

„Světlo budou udržovat rodiny tří skautů z druhého oddílu Severská dvojka, a to do příštího pátku do Vánoc, kdy pro nás bude sloužena mše v katedrále sv. Štěpána. Tam světlo přineseme a zapálíme svíčku přímo v katedrále,“ popsal další cestu Betlémského světla Pavel Hájek, vedoucí skautského střediska Radobýl Litoměřice.

Lucerny ponesou také k seniorům
„Po mši si všichni světlo odneseme nejen do svých domovů, ale také do několika zařízení, kde žijí lidé, kteří si nemohou pro světlo sami přijít. Npříklad do hospicu nebo do domova důchůdců,“ vysvětlil dále Pavel Hájek.

Jak přiblížil, Betlémské světlo je skautskou tradicí od roku 1986. Je symbolem důležitých duchovních hodnot, především míru a přátelství.

Cesta Betlémského světla do Čech
Betlémské světlo putuje každoročně od hrobu Ježíše Krista v Betlémě do celé Evropy. Přivážejí ho rakouští skauti, kteří je pak při ekumenické bohoslužbě ve Vídni předávají skautským delegacím ze zahraničí.

Letos plamínek převzali brněnští skauti 11.prosince. V pátek 17.prosince převzal Betlémské světlo arcibiskup Dominik Duka, v sobotu je skauti rozvezli po celé České republice.