Jedná se o mladý nadějný pár, jejichž domovské zoo oddělují stovky kilometrů. Samička pochází z bojnické zoo a také tříletý sameček se narodil se v německém Tierparku Gettorf.

„Do ústecké zoo přišel sameček na začátku září díky vzájemné spolupráci s německými zoologickými zahradami a první dny strávil v izolaci. Nyní jsou obě zvířata již pohromadě a jejich soužití je bezproblémové. Pozorovatele zaujmou svojí aktivitou a obratnými skoky na větvích a umělých skalách, které mají umístěné ve své expozici,“ vysvětluje Věra Vrabcová ze zoo.

V ústecké zoo je to již pátý druh z čeledi kosmanovitých (vyšší primáti), které chová, tři z tohoto počtu se dokonce v letošním roce podařilo rozmnožit. Jsou známí také pod názvem „drápkaté opičky“, neboť jejich nehty připomínají tvarem i velikostí drápky.

Rozpoznat oba nové obyvatele od sebe je zatím poměrně těžký úkol, neboť vypadají úplně stejně, samička je o něco menší, sameček je více plachý.

Chovatelů se ale nebojí, berou si kousky ovoce i z ruky. Mezi jejich největší pochoutky patří banány, hroznové víno, meloun či piškoty. Samozřejmě dostávají i spoustu jiné potravy, je to široká škála ovoce, zeleniny, kterou preferují vařenou, dále rýže, krupicová či ovesná kaše obohacené o vitamíny a další speciální doplňky. Tak jako v přírodě je nezbytnou složkou i potrava živočišná v podobě hmyzu – sarančat, moučných červů či cvrčků.

Zajímavý druh asijské antilopy s názvem nilgau pestrý potěšil v létě chovatele v ústecké zoologické zahradě hned přírůstkem dvojčat. Samice Jenny porodila dvě zdravá mláďata, samečka a samičku.

„U tohoto druhu nejsou sice odchovy dvojčat vzácností, ale i přesto jsme měli z obou mláďat radost. U Jenny se jednalo o druhý úspěšný porod. V loňském roce měla premiéru, kdy se jí pro změnu narodili dva kluci,“ říká Věra Vrabcová z ústecké zoo.

Mláďata jsou sice krátce po porodu schopná postavit se na dlouhé, zpočátku nejisté, nožky a následovat matku, ale patří k tzv. odkládacím typům kopytníků. Matka je v prvních dnech života nechává odpočívat v úkrytu na bezpečném místě a pravidelně se k nim vrací na kojení.

Kromě samice Jenny tvoří ústecké sedmihlavé stádo patnáctiletý samec Ford, který je otcem dvojčat. Chov se v ústecké zoo mohl rozvinout díky spolupráci s drážďanskou zoo.

Pro tento druh antilop jsou charakteristické černobílé proužky, které mají nad kopýtky, takže to vypadá, jako by chodily v ponožkách. Vyznačují se pohlavním dimorfismem, kdy je na první pohled patrný rozdíl mezi oběma pohlavími. Samci jsou černošedí a na hlavě mají rovné růžky, samice jsou bezrohé a mají světle hnědé pískové zbarvení.

Nilgau pestrý dříve patřil mezi časté chovance českých zoologických zahrad, ale v současné době je kromě ústecké zoo mohou návštěvníci vidět pouze v zoo v Plzni a Zlíně. Pro ústeckou zoo je chov tohoto druhu dlouhodobou záležitostí, datuje se k počátku 70. let minulého století a za téměř 40 let chovu se zde narodilo celkem 54 mláďat.