Příspěvek s receptem vložte buďto do diskuse dole nebo pošlete na email: litomericky@denik.cz

Máte-li výtvor vyfocený, připojte i fotku, co potěší každé oko a navnadí mlsné jazýčky.

Fotografie i s recepty budeme postupně zveřejňovat zde na TÉTO STRÁNCE. V anketě vpravo můžete také hlasovat o nejoblíbenější vánoční cukroví.

A NYNÍ JIŽ RECEPTY PRO VÁS!

VÁNOČNÍ PUNČ

Ingredience: 100 g rozinek, 2 dl rumu, 1/2 l silného tmavého čaje, 1/2 l červeného vína, 2 kousky celé skořice, 4 hřebíčky, plátky z oloupaného citronu

Postup přípravy: Rozinky necháme několik hodin máčet v rumu. Čaj, víno, plátky citronu, celé skořice a celé hřebíčky uvedeme k varu, ale nevaříme. Do sklenic rozdělíme rozinky s rumem a zalijeme teplým nápojem z vína a čaje (koření vyndáme). Podáváme v tlustostěnných sklenicích.

VINETARTA - ISLANDSKÝ VÁNOČNÍ DORT

Ingredience: 1 šálek másla, 1 a 1/2 šálku cukru, 1/2 lžičky vanilky, 1/4 šálku mléka, 3 vejce ušlehaná, 5 šálků mouky

Náplň: 750 g sušených švestek, 1 a 1/2 šálku cukru, rum dle chuti, kardamon dle chuti

Postup přípravy: Smíchejte přísady a dejte vychladit. (Vychlazené těsto absorbuje méně mouky a jednotlivé vrstvy dortu jsou měkčí). Rozdělte těsto na 7-9 kousků. Vyválejte je na pomoučeném prkénku do tloušťky asi 1/2-1/4 cm. Podle dna dortové formy vykrojte jednotlivé vrstvy. Na vymaštěném plechu upečte všechny vrstvy jako velké sušenky. Pečte je asi 5-7 minut při teplotě 190 °C, dokud kraje nezhnědnou a pak je vychlaďte.

Na náplň uvařte doměkka švestky. Rozmačkejte je a důkladně rozmixujte. Přidejte cukr a poduste je, dokud nezesklovatí. Vychlaďte je a pak přidejte podle chuti rum a kardamon. Jednotlivé vrstvy vánočního dortu naskládejte na sebe, mezi vyplňte náplní. Povrch dortu posypte moučkovým cukrem. Nakonec dort zabalte do aluminiové folie, dejte do lednice a nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s lahodnou silnou kávou.

VÁNOČNÍ CHLEBÍČEK ZE ZBYLÝCH BÍLKŮ

Ingredience: 160 g prosátého moučkového cukru, 160 g hrubé mouky, 70 g rozpuštěné Hery, 7 - 8 bílků, sekaná čokoláda, sekané oříšky, mandle, kandované ovoce.

Postup přípravy: z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem. Nakonec vmícháme nasekané ovoce, čokoládu a oříšky, které jsme před přidáním do těsta obalili ve 2 lžících mouky. Zvolna promícháme. Lijeme do vymazané, strouhankou vysypané formy na biskupský chlebíček a zvolna pečeme. Hotový chlebíček pocukrujeme nebo polijeme libovolnou polevou a posypeme sekanými oříšky nebo povrch zdobíme kandovaným ovocem a mandlemi.

RYCHLÉ RUMOVÉ PRALINKY

Vezmeš dutou čokoládovou figurku, ukousneš jí hlavu a doliješ rumem! Cukroví je tím připraveno k rychlé konzumaci. A pak, že pečení na Vánoce zabere hodně času… :o) Recept nám poslala Jitka Černá z Prahy.

HALVA

Ingredience: 150 g másla, 150 g krupice, ořechy, mandle , 100 g cukru, banán, rozinky, sušené ovoce, asi 3 - 4 dl mléka nebo vody, lžička vanilkového cukru.

Postup přípravy: Pražíme krupici na másle na mírném plameni, až je zlatavě hnědá. Při tomto množství to trvá asi 1/2 hodiny, větší množství může trvat i hodinu. Na posledních 20 minut přidáme ořechy nebo mandle a pražíme společně. Přidáme cukr a mícháme asi 1 minutu. Pak vložíme banán a sušené ovoce a mícháme asi další minutu. Zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a mícháme, dokud vše nezhoustne. Halva je hotová, když se přestane lepit na stěny hrnce. Společně s rozinkami můžeme přidat i kompot nebo nakrájené ovoce.

DVOJBAREVNÉ OŘECHOVÉ KULIČKY

Ingredience: Žloutková směs: 3 natvrdo uvařené žloutky, 150 g másla, 2 lžíce rumu. Ořechová směs: 150 g práškového cukru, 150 g mletých ořechů, 3 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa, 1 bílek nebo 2 lžíce smetany, 100 g mletých ořechů na obalování.

Smícháme přísady na žloutkovou směs a necháme alespoň 3 hodiny v chladničce dobře ztuhnout. Potom ze směsi vytvoříme kuličky s průměrem 1 cm, které klademe na talíř a opět dáme do chladu. Mezitím připravíme ořechovou hmotu. Z ní uděláme placku, do které zabalíme žloutkovou kuličku. Kuličku obalíme v mletých ořeších a dáme do košíčku. Hotové kuličky by měly mít průměr 2 - 3 cm.

ANDĚLÍČCI

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 20 g sody, 200 g medu, 100 g rozpuštěné hery, 6 vajec, 1 lžíce perníkového koření, 3 lžíce kakaa

Postup přípravy: V míse smícháme cukr, celá vejce, tekutý med a heru. Do tohoto základu prosijeme kakao, koření, sodu a po částech mouku. Když je směs hustá, vyklopíme ji na vál a zbytek mouky zapracujeme rukama. Těsto necháme do druhého dne uležet. Pak rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary. Hned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Libovolně ozdobíme bílkovou polevou nebo falešným marcipánem.

ČOKOLÁDA NA VÁNOČNÍ STROMEK

Ingredience: 250 g ztuženého tuku, 300 g práškového cukru, 3 lžíce maizeny, 3 lžíce kakaa, 100 g mletých ořechů nebo 3 lžíce mleté zrnkové kávy.

Postup přípravy: Tuk rozpustíme nad parou, přidáme ostatní přísady a mícháme 15 až 20 minut. Do formiček nastříháme kousky barevného staniolu, lžící lejeme uvařenou čokoládu a na konci formiček vložíme do čokolády smyčku ze zlaté nebo stříbrné nitě na zavěšení. Po ztuhnutí vyjmeme čokoládu z formiček a zabalíme ji.

VÁNOČKA SE ŠAFRÁNEM A MANDLEMI

Ingredience: 500 g celozrnné pšeničné mouky, 1/4 l mléka, 40 g droždí, 50 g třtinového cukru, 75 g másla, špetka šafránových blizen, 1 špetka soli, strouhaná kůra z 1 citronu, 2 vejce, 50 g loupaných mandlí, tuk na vymaštění, mouka na vál. Na potření: 50 g másla, 2 lžíce medu

Příprava: Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka, 1 lžičku třtinového cukru a z okrajů jamky přihrneme trošku mouky. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme vzejít kvásek. Mezitím mírně rozehřejeme zbývající mléko s máslem a přimícháme rozemnutý šafrán, až se mléko rovnoměrně zbarví. Vzešlý kvásek zamícháme do mouky. Přilijeme vlažné šafránové mléko, přidáme zbývající třtinový cukr, sůl, citronovou kůru a vlažná vejce. Hnětačem 5 minut zpracováváme hladké těsto, až se tvoří vzduchové bubliny a těsto se nechytá mísy. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme kynout zhruba 45 minut, až se objem zdvojnásobí. Mandle nasekáme. Vymastíme plech. Těsto položíme na pomoučený vál, rukama je důkladně vypracujeme a přitom přidáme mandle.

Těsto rozdělíme na tři díly. Z každého dílu vyválíme 50cm pramen. Z pramenů upleteme vánočku. Oba konce k sobě přitiskneme. Oběma rukama vánočku přeneseme na plech. Přikryjeme ji a necháme kynout 15 minut. Rozehřejeme máslo a zhruba třetinou másla vánočku potřeme. Plech vložíme na střední lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. Vánočku pečeme zhruba 50 minut. V polovině pečící doby ji znovu potřeme druhou třetinou tekutého másla. Upečenou vánočku vyjmeme a horkou potřeme zbývajícím máslem, v němž jsme rozpustili med. Vánočku necháme 10 minut na plechu a přendáme na drátěnou podložku, aby vychladla.

BRAMBOROVÝ SALÁT S KYSANOU SMETANOU

/4 porce/ 400 g brambor, 2 hlávky salátu, 2 svazky ředkviček, 2 bílé jogurty, 1 dcl kysané smetany, 2 vejce, 1 citron, pórek nebo nať z cibule
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Salát a ředkvičky dobře opereme ve studené vodě, salát nakrájíme na nudličky, ředkvičky nastrouháme. Pórek nebo nať jemně nasekáme. K takto připravené zelenině přidáme jogurt zředěný kysanou smetanou. Osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vše promícháme a povrch ozdobíme čtvrtkami natvrdo uvařených vajec.

JIDÁŠŮV BRAMBOROVÝ SALÁT

Ingredience: (4 porce) 600 g brambor (nejlépe červených), 150 g nakládané červené řepy (nejlépe kuličky), 25 až 30 g sušené houby Jidášovo ucho (po namočení asi 150 g), 3 vejce, sůl, případně jemně mletý černý pepř.

Příprava: Jidášovo ucho ponořte do studené vody a nechejte 2 až 3 hodiny nasáknout. Brambory omyjte a uvařte nad parou doměkka - asi 30 až 35 minut. Nechte chvíli vychladnout, oloupejte a pokrájejte na proužky. Mezitím nakrájejte Jidášovo ucho na kousky - odřízněte tvrdší část. Pokrájenou houbu a kuličky či kousky červené řepy přidejte k bramborám. Vejce uvařte natvrdo, ochlaďte studenou vodou a oloupejte. Dvě vejce pokrájejte a přidejte k bramborovému salátu, jedno vejce si nechte na ozdobu. Salát osolte a případně opepřete.

ANINKY

Ingredience: 560 g hladké mouky, 100 g mletých ořechů, 280 g másla, 20 g kvasnic, trocha citronu (kůra i šťáva), trocha roztlučeného anýzu
Na obalování: bílky, cukr pudr

Postup přípravy: Kvasnice dáme do dvou lžic mléka se špetkou cukru a zaděláme na kvásek. Mleté ořechy, anýz, citron zamícháme do mouky. Přidáme kvásek a nakonec máslo a vypracujeme těsto. Z těsta děláme válečky a ty spojujeme v kolečka. Pečeme asi 150-180 °C. Vychladlé potíráme bílkem a obalujeme v cukru pudru.

Toto cukroví se dá použít také jako ozdoba na vánoční stromeček. Dlouho vydrží a čím je starší, tím lepší. Recept se dá upravit dle potřeby, pochází z Jičínska a je z knihy recepisů z roku 1886.

KAPR V ALOBALU

/4 porce/ 4 porce kapra, 8 žampionů, 4 plátky šunky, 4 lžíce másla, 1/4 hrnku červeného vína, 4 lžíce kečupu, 1 citron, 4 lžíce oleje, worcester, sůl, pepř
Osolené porce kapra položíme na čtverce alobalu potřené olejem. Poklademe směsí na plátky nakrájených a na polovině másla osmažených žampionů a nakrájenou šunkou. Opepříme, přidáme víno, kečup a worcester. Na směs položíme zbytek másla a porce kapra do alobalu dobře zabalíme. Pečeme v horké troubě asi 15 minut. Na talíři zdobíme plátkem citronu.

HUBNÍK

Pečený hubník je méně známý vánoční pokrm, který můžeme podávat jako předkrm, anebo během dne těm, kdo nechtějí vidět zlaté prasátko.

Postup přípravy:
asi 50 g sušených hub (nejlépe modráky - babky) nakrájíme a o den dříve namočíme do vody, příští den houby v téže vodě uvaříme doměkka, 5 bílých rohlíků nebo housek nakrájíme na kolečka a v misce zalijeme
asi 1/2 l mléka, 50 g krupice a 2 vejce přidáme do misky, zamícháme a těsto necháme v klidu chvíli odpočinout, 1 cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na 1 lžíci sádla osmahneme do zlatova,
3 stroužky česneku rozetřeme a potom osmaženou cibuli, rozetřený česnek a uvařené houby (bez vody) přidáme do těsta, ochutíme 1 lžičku majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu pepřem a solí, těsto s přísadami a kořením dobře promícháme a nalijeme do sádlem vymaštěného pekáčku. Hubník pečeme pomalu v předehřáté troubě asi 1 hodinu.

Doba přípravy: asi 1,5 hodiny. Vhodná příloha: sladkokyselé okurky a nakládaná zelenina. Obměna: místo hub třeba rajčata.

PEČENÁ JABLKA

Postup přípravy 4 porcí v římském hrnci: Římský hrnec ponoříme na několik hodin spolu s víkem do studené vody, 6 jablek oloupeme a dvě z nich nakrájíme na kolečka a vyložíme jimi dno namočeného hrnce, z ostatních jablek vykrojíme jádřinec, dáme však pozor, aby se nám jablka nerozpadla.

250 g tvarohu 1 žloutek 50 g cukru a 30 g rozinek spolu utřeme a zlehčíme ušlehaným sněhem z 1 bílku, tvarohovým těstem přikryjeme nakrájená jablka na dně hrnce.

Zbývající 4 vydlabaná jablka vtlačíme do těsta a otvory vyplníme brusinkovým džemem, podlijeme 50 ml bílého vína nebo vody a přikryjeme víkem. Římský hrnec vložíme do studené trouby a teprve potom troubu rozehřejeme.

Doba přípravy: asi 1 hodina

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

* 150 g hladké mouky

* 20 g moučkového cukru

* 100 g másla

* 50 g mletých lískových oříšků

* 1 žloutek

* vanilka a moučkový cukr na obalení

* vlastníte-li vanilkovou esenci, pár kapek do těsta přidejte

Tato dávka je na 1 plech ručně tvarovaných vanilkových rohlíčků.

Smícháme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky s plátky másla a ručně propracujeme a uhněteme těsto. Můžeme přidat kapku vanilkové esence, pokud ji máme k dispozici. Těsto necháme v chladu odpočinout (stačí půl hodiny, ale není problém těsto dělat den předem). Troubu rozehřejeme na mírnou teplotu a pečeme do růžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme vyškrábnout semínka z vanilkového lusku.

Pečeme-li při teplotě trouby 150 °C, potřebujeme 20 minut času na upečení. Můžeme péct při teplotě 170 °C, ale tím se nám čas pečení zkrátí. Hlídat troubu je naprosto nezbytné. Mletých oříšků nedávejte méně, neboť ony se postarají o křehkost pečiva, které chceme docílit. Podle tradice se máslo v těstě nedá jiným tukem nahradit.

RYBÍ POLÉVKA

Očištěné hlavy a díly (kromě vnitřností) vložte do hrnce se studenou vodou a dejte vařit. Ve stejnou dobu si připravíme světlou jíšku. Zde je třeba dát pozor, stačí středně dlouhé zaváhání a zůstanou vám leda „spálené oči pro pláč“. Dalším krokem je příprava zeleninového základu. Mrkev, petržel i celer si nakrájíme na malé kostičky a tyto orestujeme na másle (až do zhnědnutí krajů). Tímto jednoduchým krokem podtrhneme a zvýrazníme jejich aroma a chuť (hlavně u celeru).

Z uvařených hlav a dílů obereme opatrně maso - pozor na kosti. Vývar procedíme přes sítko a zalijeme s ním orestovanou zeleninu a dolijeme vodou na požadovaný objem. Do této tekutiny začneme přidávat postupně předem připravenou jíšku. Dáváme si pozor na „cucky“, proto mícháme rychle a systematicky celý objem hrnce. Přidáme na malé růžičky naporcovaný květák (pouze přiměřeně, není to květáková polévka) a špetku muškátového květu.

Povaříme a pokračujeme vložením naporcovaných a omytých vnitřností a obraného masa. Ještě chvíli vaříme, dochutíme (petrželovou natí resp. kudrnkou), hotovou polévku odstavíme a necháme odpočívat. Teď je čas si na másle osmahnout kostičky z bílého pečiva (ideálně starší rohlík).

DALŠÍ RECEPTY ZDE BUDOU NEUSTÁLE PŘIBÝVAT!