Pro člověka je tento virus napadající nervovou soustavu nebezpečný. Hygienici proto před pitím syrového či nedostatečně tepelně upraveného mléka varují.
Koza z inkriminovaného chovu pravděpodobně přišla do kontaktu s nakaženým klíštětem. Hygienici se nyní chystají prověřit další domácí chovy koz a ovcí v okolí Úštěka, v oblasti ohniska klíšťové encefalitidy.

Pro kozy není klíšťová encefalitida nebezpečnou nákazou, onemocnění má velmi lehký průběh. Chovatel nemusí onemocnění zvířat ani zpozorovat.

„Vylučování viru do mléka je omezeno pouze na krátké období virémie, které většinou netrvá déle než 14 dní. Po této době se virus již nevylučuje, to znamená, že se již mlékem nikdo nemůže nakazit,“ říká Petr Pilous, ředitel sekce veterinárního dozoru Krajské veterinární správy pro Ústecký kraj.

Ti, kdo chtějí konzumovat mléko nakoupené přímo od chovatele, by se ale měli poučit, jak s ním zacházet.

„Je potřeba říci, že nelze doporučit konzumaci nepasterovaného kozího ani kravského mléka. Pasterace, tedy svaření, silně omezí pravděpodobnost nakažení člověka nejen virovými onemocněními. Pro skalní konzumenty syrového mléka doporučuji očkování proti klíšťové encefalitidě,“ vysvětluje Pilous.

K pasteraci mléka v domácnostech se většinou používají dvouplášťové hrnce s píšťalkou, vyráběné přímo k tomuto účelu. Je v nich dosahována teplota vždy přesahující minimální předepsanou teplotu. Virus klíšťové encefalitidy lze ohřátím mléka bezpečně zničit.

„Ideální je var, případně teplota 85 stupňů Celsia po dobu dvou minut, či teplota 65 stupňů Celsia po dobu 30 minut,“ říká Josef Trmal, ředitel Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje.

„Takto tepelně ošetřené mléko se dá považovat za bezpečné. Pouhé jeho okyselení zdaleka neničí všechny bakterie ani viry,“ zdůrazňuje Petr Pilous.

Nepasterované mléko doporučuje před konzumací převařit i Jakub Laušman, majitel Kozí farmy Držovice u Úštěka. V okrese Litoměřice je registrováno celkem 51 chovatelů koz. V Ústeckém kraji je to 303 chovatelů, kteří chovají 623 koz.

„Přenos syrovým kozím mlékem byl v minulosti pozorován v Ústeckém kraji pouze jednou, a to u tří osob z Ústecka,“ uvedl Trmal.

Jak informoval, hygienici provedou na podzim v okolí Úštěcka sběr klíšťat k vyšetření, aby zjistili, zda jsou infikovaná.

Pokud chce chovatel prodávat mléko „ze dvora“, musí pro svá zvířata zajistit provedení tzv. zdravotních zkoušek. Součástí těchto vyšetření ale není vyšetření na klíšťovou encefalitidu.

Jestliže chce vyrábět a uvádět na trh výrobky, musí splňovat velmi přísná hygienická kritéria a musí být registrován krajskou veterinární stanicí, kterou je také dozorován.