Případný pokles tržeb by je totiž nutil ke zvýšení cen piva, jídla či ostatních nápojů, a než by klienti po pár týdnech znovu našli cestu do „své“ restaurace, ta by to nemusela ustát a hospodský by naopak musel živnost zavřít. Všichni však doufají, že se takové katastrofické vize, pokud zákonodárci zákon schválí, nenaplní.

Pivovarský sál v Litoměřicích, který otevřel po rekonstrukci před rokem, může díky dispozici nabídnout i nekuřácké prostředí. „Zákaz kouření přesto vidím jako diskriminaci těch, co kouří. Tam, kde mohou zajistit místnost pro nekuřáky, bych zákaz nedával. Při jídle mi však vadí, když mi někdo pod nosem kouří,“ říká majitel Pivovarského sálu Alexandr Šťastný.

Restauračních zařízení, kde se nekouří alespoň v době podávání obědů, není na Litoměřicku mnoho. Takovou praxi si vesměs dovolují právě jen ty restaurace, jež mají více místností. Jednou z výjimek je Vinárna Robo v centru Litoměřic, kde se nekouří od 11 do 14 hodin v její přední části. Na dlouholetou snahu majitele vyjít alespoň částečně vstříc nekuřákům v době obědů, si hosté již zvykli.