„Letošní počasí se na množství zákazníků a na objemu dovezeného kvasu určitě podepsalo, ale i tak mohu říci, že zájem o palírenské služby roste,“ říká Josef Bajer, majitel Židovické pěstitelské palírny. „Sucho se podepsalo dost nepříznivě na kvalitě ovoce. V poměru s dužinou je letos hodně pecek a slupek. Výtěžnost bude tedy nižší,“ pokračuje.

V druhé palírně na Litoměřicku, v Žitenicích, pozorují v letošním roce úbytek ovoce jen u některých druhů. „Letošní rok je určitě slabší například na meruňky. Ale s příjmem jablek jsme zatím spokojeni. Jsme zatím na začátku. Konkrétní výsledky budeme mít přibližně za měsíc,“ sdělil Deníku Jan Härting z Žitenické palírny.

Zákazníci se učí

Na tom, že se pěstitelé na Litoměřicku postupně učí připravovat si svůj ovocný kvas stále v lepší kvalitě, se shodují pracovníci obou palíren. Každým rokem pak podle nich přibývá zákazníků, kteří se snaží svou pálenku mít co nejlepší. „Takoví lidé mezi sebou často soutěží, nebo si jednotlivé ročníky archivují,“ vysvětluje Josef Bajer, v jehož palírně mají zákazníci k dispozici také odpeckovávací stroj.

„Zákazníci se rok od roku zlepšují, co se týká kvality dováženého ovoce. Ti, kteří k nám přijíždějí poprvé, bohužel žijí v představě, že pálenku lze vyrobit z jakéhokoliv ovoce. Tak to však není. Nejdůležitější je především obsah cukru. Dovezené ovoce tedy nesmí být nezralé nebo nahnilé,“ upozorňuje Jan Härting.

K částečnému poklesu zájmu o služby pěstitelských palíren vedlo v minulých letech u některých zákazníků zvýšení spotřební daně. „Obzvláště důchodci mi mnohdy sdělují, že je pro ně domácí pálenka už příliš drahá, a tak k nám budou vozit ovoce jen jednou za dva roky,“ potvrzuje Josef Bajer. Spotřební daň z jednoho litru lihu totiž v současné době činí 133 korun.

„I tak ale vyjde domácí pálenka o několik stovek korun levněji, než ta od velkých výrobců, která je běžně k dostání v obchodech. U nás tento trend odlivu zákazníků zatím příliš nepociťujeme,“ doplnil na závěr Jan Härting.