„Situace se pozvolna mění, ovocnáři se snaží obnovovat sady. Patrně nějvětší vliv na tento fakt mají moderní sklady, ve kterých máme možnost řídit atmosféru a díky tomu tedy uchovat ovoce čerstvé i několik měsíců,“ objasňuje obrat ve vývoji ovocnářství na Litoměřicku Jiří Bouma ze společnosti Sempra Litoměřice. Právě ta je nástupnickou organizací za bývalou Šlechtitelskou stanicí v Těchobuzicích. Jedním z hlavních úkolů Šlechtitelské stanice v minulosti bylo vyšlechtění odrůd hrušek a jablek, které by vydržely čerstvé i několik měsíců. „Tehdy se ukázalo, že půda na Ploskovicku je pro sadařství opravdu ideální,“ říká Jiří Bouma.

V současné době mají sadaři k dispozici například odrůdy hrušek, jejichž plody při optimálním skladování vydrží čerstvé několik měsíců. Na trh je tak farmáři mohou umisťovat například až v březnu, či dubnu. „Jsem rád, že se začíná situace v tomto odvětví obracet. Toto odvětví zemědělství k nám neodmyslitelně patří. Zahraniční konkurence je však silná, a tak nebudou stačit pouze sklady s řízenou atmosférou,“ míní Otakar Šašek, zastupitel Ústeckého kraje a člen Komise životního prostředí a zemědělství.

Sadaři budou muset do svých porostů v příštích letech dále investovat. Nezbytností se brzy podle Otakara Šaška stane speciální kapková závlaha, na jejíž konstrukci budou moci pěstitelé umístit také například sítě pro krupobití. „Budeme muset sklízet a uchovávat pouze to nejkvalitnější ovoce,“ dodal Otakar Šašek.