Ceny obědů ve školních jídelnách již někde zareagovaly na celkové zdražování . K mírnému nárůstu stravného, tak již došlo v centrální školní jídelně (CŠJ) ve Štětí, v Lovosicích jej předpokládají od začátku nového roku. Jen v Litoměřicích slibují, že po celý školní rok 2007/2008 zůstane nezměněné.

„O zvyšování cen za obědy pro letošní rok neuvažujeme. Ceny máme neměnné od září 2006, kdy jsme zdražili prakticky jen o korunu po osmi letech. Pokud nepůjdou ceny za suroviny ještě výrazně nahoru, tak nezdražíme,“ uvedl Leoš Trnka, ředitel CŠJ v Litoměřicích.

Litoměřická centrální školní jídelna připraví denně 2100 obědů ve své hlavní provozovně a dalších 1500 ve svých dalších třech pobočkách. Může se jako jediná v republice s tímto objemem pochlubit bezobjednávkovým systémem. Na výběr mají nejen školáci denně ze tří jídel a možné je poručit si například i bezlepkovou, diabetickou nebo bezcholesterolovou dietu. Děti do 10 let, včetně předškoláků, zaplatí za oběd 20 korun, do 15 let 21,50 korun a nad patnáct let za něj dají 23 korun včetně doplňku, jímž obvykle bývá ovoce, müsli nebo puding.

V Lovosicích platí předškoláci 14 korun, děti do deseti let zaplatí 15 korun, do 15 let oběd stojí 17 korun a středoškoláci nad 15 let za něj dají korun devatenáct. Doplněk zahrnutý v ceně obědu také nechybí.

„Zatím jsme ještě obědy nezdražili, ale vzhledem k růstu cen na trhu asi budeme nuceni zdražit od nového roku,“ prozradila Blanka Koutková, vedoucí CŠJ Lovosice. „Nejvíce šly nahoru ceny za mléko a mléčné výrobky, ale výrazně podražilo také pečivo, mouka a tuky,“ dodala Blanka Koutková.

Centrální školní jídelna ve Štětí již k mírnému zdražení přikročila. „Od začátku nového školního roku u nás předškoláci za oběd platí 19 korun, do deseti let jednadvacet, do patnácti let třiadvacet a středoškoláci nad 15 let platí 25 korun,“ uvedla Stanislava Linhartová, vedoucí Centrální školní jídelny Štětí.

Na špatné stravovací návyky dětí shodně poukazují zaměstnanci všech jídelen. Také všude je jejich snahou podávat zdravá jídla s dostatkem zeleniny a bílého masa. „Děti jsou však z domova zvyklé často na hamburgery nebo hranolky s kečupem, či tatarkou,“ uzavřela Blanka Koutková.