Do terénu proto začali vyrážet inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, aby zjistili, zda není oblíbený nápoj nastavován vodou.
Podle zákona o vinohradnictví mohou prodejci burčák prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. Největší vinařství na Litoměřicku jej začínají připravovat z odrůdy bílého vína Müller–Thurgau.

„Je to proto, že Müller– Thurgau je jednou z nejranějších odrůd vína,“ vysvětluje Jan Podrábský, ředitel roudnického Lobkowiczkého zámeckého vinařství.
V Roudnici nad Labem začíná vinobraní už tuto sobotu. „Před týdnem jsme sklízeli hrozny, budeme mít připraveno asi 50 hektolitrů burčáku,“ říká Jan Podrábský.

Burčák z „müllera“ budou připravovat pro vinobraní v Litoměřicích a Velkých Žernosekách vinaři z Žernoseckého vinařství, jak potvrdil jeho jednatel František Kupsa, i Agrofruktu Kamýk.

„Bude určitě připraven v dostatečném množství,“ řekl Ladislav Pošík, majitel Agrofruktu Kamýk.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) budou odebírat vzorky, aby zjistili, zda některý z výrobců, přepravců i prodejců burčák nezmnožuje.

„Tak označují právní předpisy stav, kdy jej, laicky řečeno, „křtí“ vodou. Pokud se podnikatel odhodlá k tomuto nezákonnému postupu a prodává falšovaný nápoj, poškozuje spotřebitele,“ říká Ivo Klemeš, tiskový mluvčí SZPI.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude také kontrolovat další povinnosti prodejců, tedy zda označují burčák předepsaným způsobem. Zde musí být uvedeno, že se jedná o burčák, kdo je jeho výrobcem a zda jsou dodržovány hygienické podmínky prodeje – například pokud se prodává v PET lahvích, musejí být nové a čisté,“ upřesňuje.

Veřejnost se může setkat také s prodejem nápoje, který má označení částečně zkvašený hroznový mošt.

„Částečně zkvašený hroznový mošt je obecnější pojem, neboť zahrnuje nápoj vyrobený z hroznů pocházejících z celé Evropské unie. Burčák je pak stejný nápoj s tím rozdílem, že jeho hrozny jsou pouze z vinic České republiky,“ vysvětluje mluvčí.

Částečně zkvašený hroznový mošt i burčák právní předpisy definují jako produkt získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 1% a nižším než tři pětiny celkového obsahu alkoholu.

Není možné je vyrábět z jiného druhu ovoce než z hroznů vinné révy a je zakázáno do něj přidávat vodu.

Podle Iva Klemeše odesílala v minulosti SZPI burčák k laboratorním rozborům do zahraničních laboratoří. Loni poprvé využila k těmto testům své vlastní zařízení, které pracuje na principu nukleární magnetické rezonance a izotopové analýzy. Letos jej využijí znovu. „V posledních dvou letech uložila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v celé republice podnikatelům falšujícím burčák sankce ve výši až v řádech statisíců korun,“ dodal.