LITOMĚŘICKO - Sto osmdesát tři kontrol provedli od začátku roku na Litoměřicku pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Zvýšenou pozornost v těchto dnech věnují výrobě a skladování potravin. Výskyt salmonely nebo listerie zatím nezaznamenali.

„V letním období, kdy vlivem vyšších teplot může dojít k rychlejšímu pomnožení nežádoucích mikroorganismů, věnujeme kontrolám dodržování podmínek úschovy potravin zvýšenou pozornost. Kontroly dodržování chladícího řetězce ovšem patří celoročně mezi naše priority,“ říká Ivo Klemeš, mluvčí SZPI.

Na Litoměřicku bylo podle jeho slov letos provedeno 183 kontrol, za celý loňský rok jich bylo 421. Například provozovny v Litoměřicích kontrolovali inspektoři toto pondělí.

Současné vysoké teploty riziko nákazy zvyšují. „Pokud spotřebitel zjistí, že je například výrobek plesnivý, zkažený, s prošlou dobou použitelnosti, či neodpovídá hygienickým podmínkám při prodeji potravin, může nejprve upozornit prodejce. Jestliže u něj nemůže sjednat nápravu, může se obrátit k příslušnému inspektorátu SZPI. Při navrácení peněz ale pomoci nemůžeme,“ uvedla Pavla Burešová z oddělení pro vnitřní a vnější komunikaci SZPI. Pokud se spotřebitel nedohodne s prodejcem, musí se obrátit na soud.

„V tomhle horku majonézové saláty a chlebíčky nekupuji. Věřím, že je to čerstvé zboží, než bych ale došla domů, mohlo by se zkazit,“ svěřila se Jiřina Nováková z Litoměřic.

Nebezpečnou bakterii listeria, která se na Litoměřicku vyskytla ve zvýšeném množství začátkem letošního února, objevili veterináři v anglické slanině. Firma přišla na kontaminaci sama při prováděných kontrolách. Slanina byla stažena z prodeje.