Ukrajina v současnosti podle západních varování čelí akutní hrozbě nového útoku Ruska, které u hranic shromáždilo přes sto tisíc vojáků. Rusko, které na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, popírá, že by mělo v úmyslu Ukrajinu napadnout. Moskva se ale od Západu domáhá bezpečnostních záruk, včetně toho, že Ukrajina nevstoupí do NATO.

"Naše vlast má hodně přátel a jsme jim za to vděčni, ale i přátelé mají svou vlast. Nezapomínejte na to. Nikdo místo nás nevybuduje Ukrajinu, nebude bránit Ukrajinu, neochrání Ukrajinu, nepozdvihne Ukrajinu. Musíme spoléhat jen na sebe," řekl Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda.

Vojáci ukrajinské armády.
Společně proti Putinovi. Rodí se polsko-britsko-ukrajinský pakt

Prezident se také domáhal jednoty od ukrajinských politiků. "Můžete být v opozici vůči vládě, ale nemůžete být v opozici proti Ukrajině," vzkázal.

Zelenskyj podle agentury Unian zdůraznil, že dekret znamená počátek přechodu Ukrajiny k profesionální armádě. Počítá se zvýšením platů vojáků na úroveň nejméně tří minimálních mezd, s rozpracováním koncepce bydlení pro vojáky, veterány i rodinné příslušníky, se systémem kariérního růstu důstojníků a také se zvětšením početního stavu ozbrojených sil o sto tisíc profesionálů do tří let a vytvořením dalších 20 brigád.

Vojáci ruské armády na cvičení. Ilustrační foto.
Rusko se chystá vyslat k bělorusko-ukrajinské hranici 30 tisíc vojáků, tvrdí USA

"Tento dekret jsem vydal nikoliv proto, že brzy vypukne válka. Říkám všem, že tento dekret je od toho, aby v nejbližší době i nadále panoval mír, mír na Ukrajině," řekl prezident a dekret před poslanci podepsal.

Další schůzka normandské čtyřky 

Zelenskyj dnes podle agentur také ohlásil, že se nyní domlouvá nová schůzka poradců lídrů zemí normandské čtyřky (Francie, Německo, Rusko a Ukrajina), přičemž doufá, že na ní se podaří vyjednat summit "čtyřky".

Poradci se setkali 26. ledna v Paříži a předběžně se dohodli, že se znovu sejdou za dva týdny v Berlíně. "Aktivně pracujeme na tom, abychom v příštích dnech dohodli datum následující schůzky poradců v Berlíně, kde, jak doufám, bude dosaženo dohody ohledně schůzky vůdců normandské čtyřky," řekl Zelenskyj poslancům.

Ilustrační snímek
Lžou všichni, Moskva i Kyjev. Lidé ve válku nevěří, říká Ukrajinka žijící v ČR

Zdroj: Deník

Zvýšení počtu ukrajinských vojáků může znamenat zvětšení ozbrojených sil Ukrajiny o 40 až 50 procent, uvedl ruský list Kommersant a dodal, že loňská ročenka londýnského Mezinárodního institutu strategických studií The Military Balance 2021 odhadovala početnost ukrajinských sil na 209 tisíc vojáků, z toho 145 tisíc sloužilo v armádě, 11 tisíc u námořnictva a 45 tisíc u letectva. Loni v létě ale ukrajinský parlament přijal zákon o zvětšení maximálního stavu ozbrojených sil z 215 na 261 tisíc.

Agentura Reuters poznamenala, že Ukrajina má nyní ve zbrani téměř 250 tisíc lidí, což je ale mnohem méně, než kolika vojáky a zbraněmi disponuje Rusko, které je "v obrovské přesile".