"Dekretem o vyhlášení nouzového stavu vstupujeme do nové fáze. Hlavní prioritou je zdraví obyvatel," řekl Sánchez na začátku tiskové konference, na které nouzový stav vyhlásil. Zdůraznil, že veškeré pravomoci na celém území státu nyní přebírá ústřední vláda v Madridu.

Ve snaze omezit šíření viru zůstanou otevřené jen obchody se zbožím běžné potřeby, jako jsou obchody s potravinami, lékárny, banky, trafiky nebo čerpací stanice. Vláda se podle Sáncheze dohodne také na hospodářských opatřeních, která pomohou zaměstnancům i firmám zasaženým přijatými opatřeními.

S platností od pondělních 8:00 SEČ vstoupí v platnost rovněž omezení pohybu obyvatel. Lidé budou moci ze svých domovů vycházet, jen aby si nakoupili potraviny či léky nebo aby šli do práce a z práce. Budou moci také navštívit lékaře a navštívit blízké, kteří budou potřebovat jejich péči. Na dodržování opatření bude dohlížet armáda.

Prodavačka ve stejnokroji s rouškou na ústech ve zlatnictví ve vietnamské Hanoji
Mezi nakaženými koronavirem ve Vietnamu je i český občan

Socialista Sánchez v proslovu také vyzval, aby politici zapomněli na své spory. "Naším jediným nepřítelem je pandemie, to je koronavirus," řekl.

Nová bilance ze Španělska hovoří o 189 mrtvých. V pátek úřady evidovaly 121 úmrtí. Celkem se už novým virem, který se loni v prosinci objevil v Číně, nakazilo ve Španělsku přes 6200 lidí. Španělsko je po Itálii druhou nejvíce zasaženou zemí epidemií koronaviru v Evropě.

Oblastí nejvíce zasaženou koronavirem je Madrid s okolím, kde je asi 3000 nemocných. Druhou nejvíce zasaženou oblastí je Katalánsko, třetí Baskicko.

Zápas Euro Hockey Challenge: Slovensko - ČR, 26. dubna 2019 v Trenčíně. Zleva Tomáš Kundrátek z Česka, brankář Slovenska Juraj Mikúš a Martin Štajnoch ze Slovenska.
Za oběť koronaviru má padnout další akce. Dolehne to i na české hokejisty

Starosta jihošpanělské Sevilly se rozhodl kvůli koronaviru zrušit velikonoční procesí. "Musím oznámit nejtěžší rozhodnutí, jaké jsem byl ve svém pětiletém působení ve funkci starosty nucen učinit. Totiž zrušit velikonoční procesí 2020," napsal starosta Juan Espadas Cejas na twitteru. Sánchez večer oznámil, že slavnosti, procesí a další podobná shromáždění jsou zakázaná po celé zemi.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník