Byla to v minulých letech ve slovenské politice taková klasická dvojice hodného a zlého policajta. Poté, co Roberta Fica donutily masové protesty po vraždě novináře Jána Kuciaka a hrozba rozpadu vládní koalice odstoupit z čela kabinetu, vybral na své místo Petera Pellegriniho. Bývalý ministr školství a poté předseda parlamentu byl vždy takovou slušnější tváří Směru. Zůstal jí i v premiérské funkci, zatímco Fico z pozice předsedy Směru svými vyhrocenými vystoupeními tvrdil muziku.

Nový slovenský premiér Igor Matovič
První zahraniční cesta. Slovenský premiér Matovič navštíví příští týden Prahu

Přes velké otřesy a skandály činitelů napojených na Směr, proces s údajnými pachateli vraždy Kuciaka i počínající koronakrizi, dokázal Směr získat přes osmnáct procent hlasů a druhé místo ve volbách 29. února. Bylo to i díky Pellegrinimu, který zvládl svoji pozici volebního lídra. Porazila ho dle slovenských politologů hlavně touha po změně po dvanácti letech téměř nepřetržité vlády Směru. Ta vynesla do čela překvapivě populistického lídra opozice Igora Matoviče a jeho hnutí Obyčejní lidé (OLaNO).

Zatímco Pellegrini boduje u části Slováků i po volbách, po prezidentce Zuzaně Čaputové mu patří druhé místo v žebříčku oblíbenosti, Fico je zcela na chvostě. Změna vedení Směru se čekala od sjezdu strany, ale k jeho svolání se Fico nemá. Proto Pellegrini vyrazil tento týden do útoku a vyzval Fica k odchodu z čela Směru. „Pokud chce pan předseda Fico pomoci Směru-sociální demokracii na Slovensku, dozrál čas k jeho odchodu z čela strany. Pomůže Směru stát se silnějším, zásadně zvýší jeho koaliční potenciál, dá prostor nové generaci politiků, která je připravena bojovat,“ vyzval spolu s částí vedení Pellegrini zakladatele Směru Fica k vyklizení pozic.

Sluníčkáře nechceme

Jenže Fico se vzdát nehodlá a napadl i Pellegrinim prosazovanou změnu směřování strany od nacionalistického populismu ke středové politice. „Potřebujeme nové bojovníky, nikoli teoretiky a sluníčkáře,“ prohlásil autoritativně. I když Pellegrini má mezi veřejností výrazně větší podporu, Fico má svoji stranu a její struktury stále pevně pod kontrolou.

Tři týdny po parlamentních volbách má Slovensko novou vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo) 21. března 2020 v Bratislavě nejprve jmenovala předsedu protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče (vlevo) premiérem a
Čaputová a Matovič se přihlásili k EU a NATO. Podepsali deklaraci

Proto se podle většiny pozorovatelů nezdá, že by Pellegrini mohl svůj boj vyhrát, pokud se s Ficem nějak předem nedohodne. Například podle politologa Jána Baránka se může spíše stát, že Pellegrini a jeho skupina ze strany odejdou. „Možná jsme viděli skupinu, která když neuspěje, bude zakládat novou stranu,“ řekl pro deník Pravda Baránek o Pellegrinim a jeho podporovatelích.