Podle ruských tiskových agentur šlo o stíhačku typu Su-30. Ministerstvo pro mimořádné situace ve svém prohlášení uvedlo, že se letoun účastnil zkušebního letu. Na záběrech na sociálních sítích bylo vidět několik budov v plamenech, oheň se rozšířil na ploše asi 200 metrů čtverečních.

V domě, na který stíhačka spadla, podle Kobzeva žily dvě rodiny. Na ruských sociálních sítích se objevily záběry, na kterých letoun padal téměř střemhlav dolů. Další videa ukazovala hasiče, kteří se snaží zlikvidovat plameny.

Druhá nehoda za šest dní 

Jde již od druhou podobnou nehodu za posledních šest dní. Při pondělním pádu ruského bombardéru Su-34 na obytný dům v Jejsku na jihu evropského Ruska zahynulo 15 lidí a další desítky jich utrpěly zranění.

Požár obytného domu v jihoruském Jejsku, na který spadl 17. října 2022 vojenský letoun Su-34. Snímek poskytl Kooperativ Telegram Channel
Prohledávání trosek v ruském Jejsku skončilo. Po pádu letadla zemřelo 15 lidí

Podle agentury AP byla dnešní nehoda již jedenáctou hlášenou nebojovou havárií ruského válečného letounu od zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února. S tím, jak se během války prudce zvýšil počet letů ruských letounů, vzrostl i počet jejich nehod, uvedli vojenští experti.

Irkutsk je hlavním průmyslovým centrem východní Sibiře, žije zde více než 600 tisíc obyvatel. Právě v tomto městě sídlí továrna na stíhačky typu Su-30.