V metropoli Velké Británie panovala v neděli nálada, která byla někde mezi smutkem a očekáváním obrovské události, ve kterou se promění pondělní pohřeb Alžběty II. Panovnici, která vládla dlouhých 70 let, přijede vzdát hold doslova celý svět.

V Londýně od rána přistávali státníci z celého světa, ulicemi projížděly kolony s policejním doprovodem a kolem významných budov už platila přísná bezpečnostní opatření.

Uživatelé sociálních sítí si povšimli podivně opuchlých prstů krále Karla III.
Oteklé prsty krále Karla III. šokovaly internet. Příčin může být několik

Celkově se pohřbu britské panovnice, která zesnula 8. září ve věku 96 let, má zúčastnit na pět stovek panovníků, prezidentů, premiérů a dalších státníků. Už v noci na neděli přiletěl prezident USA Joe Biden. 

Kolem třetí hodiny místního času dorazil i český premiér Petr Fiala s manželkou Janou. Fiala, který přijíždí v pozici premiéra předsedající země EU, se spolu s desítkami dalších hostů zúčastní nedělní večerní recepce pořádané novým králem Karlem III. Bude na ní i britská premiérka Liz Trussová, jejíž jmenování bylo posledním státnickým aktem Alžběty II. krátce před smrtí.

Recepce proběhne také po samotném pohřbu. „Bude tu tolik státníků, že po pohřbu je třeba uspořádat recepci. Také proto, aby neodjížděli všichni najednou, protože by Londýn zkolaboval,“ vysvětlil diplomat jedné ze západních zemí působící v Londýně.

I Londýňané se chystali na pohřeb

Londýňané samotní byli už v nedělním hezkém odpoledni plni očekávání, co pondělek přinese. Před britským parlamentem stály i včera obrovské fronty lidí, kteří doufali, že se ještě stihnou s královnou u její rakve osobně rozloučit. 

Britský král Karel III. má na své zaměstnance poměrně bizarní požadavky.
Jaké má Karel III. bizarní požadavky? Vyžehlené tkaničky či rituály v koupelně

Mladá maminka s dětmi ale před Kensingtonským palácem volila jinou formu rozloučení. U sochy královny Viktorie, největší předchůdkyně Alžběty II. položila květiny a dopis. „Nechci se s dětmi mačkat mezi tím davem,“ říkala. „Však ona si to Alžběta II. přečte. Ostatně myslím, že tady brzy bude stát i její socha,“ dodává.

Největší davy lidí se tísnily kolem parlamentu, ale už jen o kilometr dál žil Londýn své typické nedělní odpoledne. Alžbětu II. však téměř všude připomínaly plakáty, na půl žerdi stažené vlajky i zátarasy předem připravené před pondělním průvodem.

Londýn v neděli 18. září 2022, pouhý den před pohřbem královny Alžběty II.Londýn v neděli 18. září 2022, pouhý den před pohřbem královny Alžběty II.Zdroj: Deník/Luboš Palata

„Ano, půjdu se s ní rozloučit,“ říká čtyřicátník Ahmed, který si na stanici Gloucester kupoval na pondělí květinu. „Byla tu celý můj život. Proto si zaslouží moji úctu. A to, abych v pondělí přišel na pohřeb,“ dodává.

Takových lidí jako Ahmed byly včera i v minulých dnech stovky tisíc. „Tolik květin, jako za poslední týden, jsem neprodal za celý rok,“ prohlásil spokojeně prodavač u stánku.