Válka se stala v minulých letech jejich řemeslem. Syrští proturečtí ozbrojenci byli naverbováni na pomoc ázerbájdžánské armádě, aby pomohli ve prospěch Baku rozhodnout letitý spor o arménskou enklávu Národní Karabach.

„Podle svědectví našich vojáků jsou syrští žoldáci, teroristé a speciální jednotky tureckých ozbrojených sil rozmístěni společně s vojenskými jednotkami ázerbájdžánských ozbrojených sil,“ uvedl ve svém projevu k národu před několika dny arménský premiér Nikola Pašinjan.

Boje v Náhorním Karabachu
Válka o Karabach se může změnit ve velký konflikt

„Bez ohledu na to, kolik žoldáků tam rozmístí ázerbájdžánská strana, stejně nemůže konkurovat arménské vůli k vítězství a životu. Společnými silami zlomíme nepříteli vaz,“ uvedl arménský premiér.

Dalo by se to brát jako válečná propaganda. Ostatně ta arménská se příliš neliší od vystoupení ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva. Jenže svědectví o syrských bojovnících na straně Baku přinesly i světové agentury. Třeba podle agentury Reuters, která se odvolá na syrské zdroje, bojuje na ázerbáj-džánské straně fronty tisíc najatých syrských bojovníků.

Na frontu za 35 tisíc

Syřanům byl slíben měsíční žold ve výši 1500 dolarů (asi 35 tisíc korun), což jsou v hospodářsky zkolabované Sýrii velké peníze.

Nikdo jim však předem neřekl, že je čekají na Kavkaze bojové operace a ofenzíva proti urputně se bránícím arménským silám.

Obytná oblast ve Stěpanakertu, údajně poškozená ostřelováním.
Na Karabachu pokračují boje, tamní metropolí otřásly výbuchy

Zpravodaj Reuters, který mluvil se dvěma ze Syřanů, uvádí, že čekali, že budou pověřeni strážní službou, a ne že budou muset bojovat. „Nechtěl jsem sem jít, ale neměl jsem žádné peníze. Život byl velmi tvrdý a nuzný,“ uvedl v rozhovoru jeden z nich.

Také na straně Arménů ale bojují zahraniční bojovníci. Ne však kvůli penězům, ale proto, že patří k celosvětové arménské diaspoře.