Příkladem šel před měsícem bývalý kontroverzní premiér a nejen mediální magnát Silvio Berlusconi, když z poloviny financoval vznik polní nemocnice na milánském výstavišti. Velká část ze dvou přebudovaných pavilonů ale nakonec zůstala nevyužita.

Dívky s rouškami v Drážďanech
WHO: Epidemie v západní Evropě patrně ustupuje, jinde se ale šíří

„Doufám, že tato nemocnice se brzy vyprázdní a už nikdy ji nebudeme muset znovu otevřít. Vybudovali jsme ji v okamžiku, kdy nákaza kulminovala a všechna místa na jednotkách intenzivní péče byla plná. Báli jsme se, že se šíření viru bude ještě stupňovat. Díkybohu se tak nestalo,“ uvedl Attilio Fontana, šéf regionální vlády Lombardie.

Deset milionů eur, tedy čtvrt miliardy korun, věnovala další miliardářská rodina Agnelliů, která vlastní automobilku Fiat. Stejně tak skupina Lavazza, proslavená hlavně stejnojmennou značkou kávy. Celkem 15 miliony eur přispěl výrobce čokolád a cukrovinek Ferrero. Vůbec nejvíc daly bankovní domy Banca intesa (110 milionů eur) a Banca d’Italia (35 milionů eur). Pozadu nezůstaly s milionovými částkami ani italské módní domy Benetton, Zegna, Armani, Gucci nebo rodina Polegato, vlastnící značku obuvi Geox.

Nejvíc peněz, v přepočtu přes tři miliardy korun, přijala Národní civilní ochrana. Podle deníku Corriere della Sera je využila hlavně na nákup roušek a plicních ventilátorů. Kromě řady nadací putovaly dary Italskému červenému kříži a Italské charitě.

 #interaktivni-infografika|50f55092-cb00-4d26-83b0-883ee2f78457#

„Dohromady jsme už shromáždili 13 milionů eur. Pocházejí od více než 12 tisíc drobných dárců, ale také 81 firem. Použili jsme je například na nákup záchranek a jejich vybavení, zdravotnický materiál, dezinfekci, vybavení polních nemocnic, ventilátory a také na poukázky pro rodiny na nákup potravin,“ informoval Italský červený kříž.

Lidé v rouškách v Pekingu.
Ohnisko nákazy na italské lodi v Japonsku, Čína má 30 nových případů