Ulice v okolí obchodního domu byly v sobotu dopoledne uzavřely. Místní obyvatele policisté vyzvali, aby se místu vyhýbali. „Drážďanské policejní oddělení právě zasahuje v centru Drážďan. Důvodem je pachatel držící rukojmí,“ uvedli v prohlášení kolem sobotního poledne.

Uzavřeny byly i nedaleké vánoční trhy Striezelmarkt, na které každoročně proudí desítky tisíc lidí včetně Čechů.

Krátce před 13. hodinou drážďanská policie uvedla, že se jí podezřelého muže podařilo zneškodnit. Policejní mluvčí novinářům po zásahu na tiskové konferenci nejprve řekl, že muž utrpěl vážná zranění a že není jasné, zda se zranil sám, nebo se tak stalo při zásahu speciální jednotky. Později policie sdělila, že muž je mrtev. „Při zásahu podezřelý zemřel. Při jeho zadržování a při osvobozování rukojmích utrpěl čtyřicetiletý muž smrtelná zranění,“ uvedla policie v prohlášení.

Rodinné drama 

Případ je podle dřívějšího policejního prohlášení rodinným dramatem, které začalo na sídlišti v drážďanské části Prohlis vzdálené asi pět kilometrů jihovýchodně od centra. Policie zde v 07:20 v jednom z panelových domů nalezla mrtvou 62letou ženu. Z její vraždy je podezřelý 40letý syn.

Ten se zhruba o hodinu později pokoušel proniknout do kancelářské budovy Ammonhof u hlavního železničního nádraží. V budově sídlí mimo jiné rozhlasová stanice Radio Dresden, kam se ale nedostal. Šéf stanice Tino Utassy řekl deníku Bild, že novináři se včas ukryli. V budově Ammonhof podle Bildu útočník prostřílel protipožární dveře u hlavního vchodu. Deník Sächsische Zeitung zveřejnil také fotografie zničených skleněných výplní v budově.

Policisté u sídla Spolkového státního zastupitelství v německém Karlsruhe, 8. prosince 2022
Vyšetřování plánovaného puče v Německu: Mezi podezřelými je i známý šéfkuchař

Muž, který měl podle svědků pistoli a kterého média označují za Němce, pak odjel autem k nedalekému obchodnímu centru Altmarkt-Galerie, kde se zabarikádoval v drogerii. Policie s ním navázala telefonické spojení a krátce poté oznámila, že ozbrojence dopadla.

Nákupní středisko Altmarkt-Galerie se nachází v centru Drážďan nedaleko hlavního železničního nádraží a vánočního trhu Striezelmarkt, který patří k nejoblíbenějším v Německu. Do Drážďan v době adventu pravidelně míří tisíce Čechů a úřady proto dopoledne na twitteru vydaly varování i v českém jazyce, aby lidé do centra města a ani na trh nechodili.