Dnes vyletí armádní speciál pro Čechy do Pobaltí. V úterý komerční letadla do Egypta a filipínského Cebu a Manily. Ve středu zamíří do Vietnamu. "Chápu nervozitu lidí, kteří se ocitli v nouzi stovky i tisíce kilometrů daleko od domova. Chápu i nervozitu jejich blízkých tady doma. Abychom to všechno zvládli, potřebujeme, aby spolupracovali s ambasádami a byli trpěliví," uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Zopakoval, že stále platí, že pokud lidé mají alternativu, jak se do Česka dostat, mají ji využít.

Michal Guzi na vrcholu kopce Osmena Peak v jižní části ostrova Cebu
Český průvodce na Filipínách: Z Moalboalu se kvůli koronaviru stává město duchů

Čtyři lety plánované v následujících dnech míří podle Petříčka do míst, odkud se jinak nelze dostat. Letem z Pobaltí by se mělo ještě dnes vrátit do Prahy zhruba 25 českých a 25 slovenských občanů. Do Lotyšska odletí speciálem naopak 25 občanů Lotyšska a Litvy.

V Egyptě nyní zůstávají podle informací diplomacie asi dvě stovky Čechů, kterým se nepodařilo opustit zemi před uzavřením tamních letišť. Z filipínského ostrova Cebu bude možná evakuace zhruba 200 Čechů. "Řešíme zároveň výjimky pro ty Čechy, kteří se nacházejí mimo Manilu a Cebu na jiných ostrovech, abychom je dostali k těmto dopravním uzlům," uvedl Petříček.

Ve středu je v plánu také speciální let z Hanoje pro zhruba 200 Čechů. Do Česka by mělo letadlo přepravit také zdravotnický materiál.

V plánu jsou i další lety

Diplomacie chystá i další lety. Informovat o nich plánuje v druhé polovině týdne. V případě evropských destinací ministerstvo zahraničí zopakovalo, že vnitrostátní německou dopravou je nadále možné dostat se na místa odjezdů autobusů.

Kvůli nákaze koronavirem policie 16. března uzavřela příjezdové cesty do Kynic na Havlíčkobrodsku.
Místostarosta uzavřených Kynic: Mrzí mě nenávistné komentáře o nakaženém muži

V plánu jsou jízdy do Berlína, ale také do Stockholmu, Paříže a Amsterdamu. Dále také platí výjimka ministerstva vnitra pro rodinné příslušníky, kteří si mohou pro příbuzné dojet na letiště letiště v Rakousku či Německu.

Kvůli šíření epidemie řada zemí uzavřela stejně jako Česko svoje hranice, omezen byl radikálně i letecký provoz.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník