Mezi lidmi, kteří zůstali zablokovaní v Británii, jsou i Češi. Ministr zahraničí Tomáš Petříček ale ve čtvrtek uvedl, že se situace zlepšuje a že část Čechů měla možnost být zpět doma už na Štědrý večer.

Britský ministr dopravy Grant Shapps dnes uvedl, že z více než deseti tisíc testů provedených u řidičů kamionů bylo jen 24 pozitivních. Většina testů se provádí na bývalém letišti Manston, které leží asi 30 kilometrů od přístavu Dover.

Francouzští hasiči provádí test na koronavirus řidiči v přístavu v anglickém Doveru, 24. prosince 2020.
Francie pomáhá v Doveru s testy uvázlých řidičů. Češi se vrací domů

S testováním pomáhají i britští vojáci. Původně jich ministerstvo obrany vyslalo 300, dnes jim na pomoc dorazilo dalších 800. Podle agentury DPA poslalo na jih Anglie 60 zdravotníků s 15 tisíci testy i Polsko. Už dříve vyslala 26 hasičů na pomoc s testováním Francie.

Úřady rozdávají řidičům zdarma teplé pití a jídlo a na místo bylo dopraveno i více než 250 mobilních toalet. Dobrovolníci doručují potraviny a nápoje také řidičům v koloně na dálnici M20. Řada řidičů si v minulých dnech stěžovala, že o ně není dostatečně postaráno.

"Naším cílem je, aby se zahraniční řidiči kamionů dostali co nejdříve zpátky ke svým rodinám," prohlásil britský ministr dopravy Grant Shapps. "Vím, že je to pro ně těžké, když jsou v tomto ročním čase zavření v kabinách svých vozů. Ujišťuji ale, že děláme maximum pro to, abychom je dostali domů," dodal.

Zastavení letů 

Kvůli mutaci koronaviru zastavila Česká republika v pondělí cesty letadlem z Británie, od středečního poledne se už ale mohou Češi z britských ostrovů letecky vracet. Před nástupem do letadla ale musejí předložit negativní test na koronavirus. České aerolinie ve středu v podvečer vypravily speciální let z Londýna, stroj přistál těsně před 23:00 v Praze. Cestující musejí po návratu do karantény a po pěti dnech si mohou nechat udělat další test.

Cestující na nádraží v Londýně
Obavy z viru. Od Británie se izolují další země, i Polsko či Kanada

Přístav Calais zůstal výjimečně otevřený a trajektové společnosti na Boží hod pracují, i když přijímají vozidla pouze ve směru Dover-Calais. Kromě trajektů jsou kamiony převáženy do Francie také na vlacích, které projíždějí podmořským tunelem spojujícím Británii a Francii.