"Pokud je operace z medicínského hlediska možná a pacient ji také chce, jde o správné řešení. Není-li možné zákrok z medicínských a bezpečnostních důvodů podstoupit, existuje jiná metoda, jak se brýlí zbavit, a tou je implantace fakických nitroočních čoček," říká Naďa Jirásková, přednostka oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Magazín Zdraví.Zdroj: DeníkZákrok ale zřejmě nebude pro všechny. Jsou pro něj nějaké limity?
Limity existují a pacient se při vstupním vyšetření dozví, zda je splňuje. Může se jednat o věk, tloušťku rohovky či její zakřivení. Primárně je laserová operace očí určena lidem ve věku 18–45 let. Je ale možné ji absolvovat i ve vyšším věku, závisí to však na zrakových funkcích, životním stylu a preferencích pacienta. Po 45. roku se většinou přistupuje k nitroočním operacím. Laserový zákrok také není vhodný pro těhotné a kojící ženy, pro pacienty s autoimunitními onemocněními nebo třeba pro lidi s těžkou cukrovkou.

Existují nějaká zdravotní rizika spojená s operací?
Velmi zřídkavě může vlivem mnoha dalších okolností dojít k nestabilitě rohovky v různém časovém intervalu po zákroku. Proto je důležité po refrakčních operacích chodit na pravidelné kontroly a v případě nestability rohovky ji zpevnit použitím riboflavinu a UVA záření, které vyvolá tzv. zesíťování kolagenu. Tomuto zákroku říkáme corneal cross-linking (CXL). Hlavním rizikem je také infekce, i když je velmi vzácná.

Může se vlastně takové operace nepovést? V minulosti už byly případy, kdy se zrak po čase začal opět postupně zhoršovat.
Po operaci může dojít k progresi, nebo regresi vady. V tomto případě dochází opět ke zhoršení vidění. Určitě zde ale nemůže být řeč o nepovedené operaci. Doporučujeme proto na našem pracovišti přítomnost stabilní dioptrické vady minimálně jeden rok. U některých pacientů může vzniknout po laserovém zákroku zánětlivé dráždění, které po nasazení léčby vymizí. Dodržuje-li pacient doporučení pooperačního režimu, je riziko minimální.

Dáváte na operaci doživotní záruku? Nebo je nutné některé zákroky opakovat, aby se oční vada už nikdy nevrátila?
Doživotní garance není. Ideálním stavem je bezchybné provedení operace ve správné indikaci.

Celý rozhovor najdete ve čtvrtečním vydání vašeho regionálního Deníku s magazínem Zdraví.

Co dalšího se v něm dočtete?

- Čaj jako zázračný elixír
- Když mráz léčí
- Zdravě na grilu

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.