Během sobotního odpoledne vystoupají teploty až na 30 stupňů Celsia. Podle meteorologů bude oblačno, na některých místech se pak mohou objevit přeháňky, nebo dokonce velmi silné bouřky. „V bouřkách se ojediněle vyskytnou kroupy a přívalové srážky s úhrny kolem 35 mm, na severovýchodě kolem 50 mm,“ varuje ČHMÚ.

Blesky na obloze během bouřky. Ilustrační foto.
Přelom června a července bude horký. Příští týden zasáhnou Česko bouřky

Ve východní části Pardubického kraje, severní a východní části Olomouckého kraje, celém Moravskoslezkém kraji a východní části Zlínského kraje platí v sobotu vysoký stupeň výstrahy před povodněmi. „Z důvodu předpovídaných silných přívalových srážek očekáváme v zasažených oblastech prudké přechodné vzestupy hladin zejména menších toků,“ upozorňují meteorologové. 

„Voda v některých řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny,“ varují odborníci z ČHMÚ a dodávají, že zvýšený odtok vody může přispět ke snížení stability stromů v podmáčené půdě. Silné srážky mohou podle meteorologů komplikovat provoz na silnicích.

Doporučují proto „vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí, nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst a omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů“.

Varování platí i na neděli

Podobná situace bude podle meteorologů panovat také v neděli. Velmi silné bouřky hrozí od rána Jihočeskému, Plzeňskému a Karlovarskému kraji, později v průběhu dne pak platí vysoký stupeň nebezpečí pro celé území ČR. Výstraha je platná do nedělní 22. hodiny.

Bouřka, blesky - ilustrační foto.
Přes Česko přecházejí silné bouřky. Na Vysočině měli hasiči přes 40 výjezdů

Zítra čekáme převážně oblačnou oblohu, zpočátku zejména v jihozápadní polovině, postupně na většině území s přeháňkami nebo bouřkami, které mohou být i velmi silné. Později večer bude na severovýchodě srážek i oblačnosti ubývat. Nejnižší teploty budou 18 a 14 stupňů, nejvyšší teploty 22 až 26 stupňů. V bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky s úhrny kolem 60 mm a kroupy,“ předpovídají meteorologové.