Změnit by to měla připravovaná novela zákona o sociálně právní ochraně dětí, o níž by na nynější schůzi sněmovny měli rozhodnout poslanci. „Je třeba uzákonit, aby žádné dítě do tří let nemuselo být mimo rodinu,“ řekl Deníku v rozhovoru David Svoboda, předseda asociace Dítě a rodina sdružující organizace pečující o ohrožené děti. Takovýchto malých dětí je nyní v tuzemských ústavech 228. „Potřebujeme pro ně najít pěstouny a zajistit pomoc jejich rodinám, aby se mohly vrátit ke svým rodičům,“ prohlásil.

David Svoboda
Nelijte peníze do ústavů, podpořte rodiny, říká odborník

Ostatní členské země Evropské unie již nejmenší děti do kojeneckých ústavů neposílají, Česko ale zůstává smutnou výjimkou. Děti, které vyrůstají v ústavech, přitom v pozdějším věku častěji trápí duševní onemocnění, mívají potíže v partnerských vztazích a selhávají v běžném životě. Jejich děti proto nezřídka opět končí v ústavní péči. „Je to začarovaný kruh, který je nutné přerušit,“ uvedl psycholog Radek Ptáček.

 InfografikaInfografikaZdroj: DeníkPěstouni na přechodnou dobu si od novely zákona slibují zvýšení odměny, kterou za svou práci dostávají. Berou totiž pouze 20 tisíc korun, dalších zhruba pět tisíc korun od státu dostávají na potřeby svěřeného dítěte. O děti, zejména miminka, se přitom musí starat 24 hodin denně, takže si při nepřetržitém nasazení v průměru za hodinu vydělají necelých 28 korun. „Přechodný pěstoun má tuto odměnu jako jediný zdroj příjmů. Při této péči o dítě nemůže mít jiné zaměstnání, musí z ní poplatit všechny své životní potřeby,“ řekla Deníku předsedkyně Profesního sdružení přechodných pěstounů Radka Švecová.

 Podle původního návrhu ministerstva práce a sociálních věcí se pěstounům na přechodnou dobu měla odměna zvýšit na 28 tisíc korun, vláda však navrhla zvýšení pouze o dvě tisícovky. „Doufáme, že vyjde některý z pozměňovacích návrhů, který odměnu navýší do úrovně, aby to bylo akceptovatelné i pro nové zájemce,“ prohlásila Švecová.

Snaha o změnu 

 Velkou roli v péči o ohrožené děti hrají kraje. Jejich přístup se však výrazně liší. Odborníci si pochvalují zejména přístup krajů Zlínského či Pardubického, jinde podle nich naopak spolupráce nefunguje. „V Ústeckém kraji dávají děti do kojeneckého ústavu v Mostě, přitom v Libereckém mají volné pěstouny, ochotné dojet si pro dítě. Úředníci se ale nedokážou domluvit,“ konstatovala pěstounka Švecová.

Rodina - ilustrační foto.
Odměna pro pěstouny terčem kritiky. Jen pár korun navíc je výsměch, zlobí se

Snahu o změnu dosavadního systému na svém facebooku nyní oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). „Stát skrze kojenecké ústavy negativním způsobem ovlivňuje budoucí vývoj malých dětí, tak je logické, že s tím chci něco udělat,“ řekl Babiš. „Já udělám všechno pro to, aby každé dítě mělo toho ‚svého‘ člověka, a pokud to nemůže být jeho vlastní máma nebo táta, tak to musí být máma nebo táta náhradní,“ dodal.