Vláda už v pondělí zrušila usnesení, které ve všech městech pozastavilo zóny placeného stání. Od úterý tak mohou radnice opět vybírat za parkování. Jde ale spíše o teorii: většina měst totiž výběr peněz z parkovného dál odkládá, většinou až na květen. Řidiči jsou tak zmateni.

Modré zóny. Ilustrační foto.
Krizový štáb Prahy apeluje na vládu: Zrušení parkovacích zón má negativní dopad

Radnice v největších městech zatím reagovaly většinou tak, že zatím ještě řidiči za parkování platit nemusí. Z největších měst je výjimkou Liberec, kde systém platí už od středy a zdarma už nezaparkujete.

Je to chaos

Bez poplatku je například parkování v Praze, která o zrušení opatření žádala kvůli stížnostem městských částí. Zaparkovat bylo totiž čím dál složitější. Zástupci hlavního města sice požadovali zrušení opatření, ale ne tak rychle. Proto celý systém spustí až 11. května. „Vláda v tom zas dělá jen chaos. Oznámit nám obnovení modrých zón tři hodiny před jejich znovuobnovením nedává smysl,“ napsal na Twitter pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Praha všem prodlouží platnost parkovacích karet o dobu, kdy byly zóny vládou zrušeny.

Parkovací zóny opět platí v Brně, pro řidiče se ale zatím nic nemění. „Během následujících dnů budeme technicky řešit zprovoznění platebních metod. Dokud nebude systém v plném provozu, nebudeme oblasti monitorovat,“ uvedlo město.

Na stránkách řady měst dosud není informace o tom, zda se už za parkování platí nebo ne.

Opětovným vybíráním poplatků za parkování od středy se pochlubil například Liberec. V Českých Budějovicích spustí celý systém 1. května. „Myslím, že bude dostatek času, aby se parkování ve městě v klidu vrátilo do původního stavu před platností nařízení se všemi jeho pravidly,“ uvedl náměstek primátora Viktor Lavička.

Zákaz parkování na Liberecku.
Parkovali přes zákaz, dostali pokutu. Hejtmanství nabádá k opatrnosti

Pardubice obnoví kompletní provoz 4. května, stejně tak Ústí nad Orlicí. V Chrudimi se bude platit od 11. května. Plzeň celý systém obnoví 4. května. Kvůli oznámení o konci zrušení zón se do vlády pustila řada komunálních politiků. Ministr vnitra Jan Hamáček ale kritiku odmítl. „Dostali jsme několik desítek žádostí, abychom neomezovali města a obce, přihlédli jsme k tomu, že je to věc měst a obcí,“ vysvětlil Hamáček.

Pro města jde o nemalý výpadek příjmů a jen Praha přišla na poplatcích o dva miliony korun denně.