Od středeční půlnoci počet potvrzených nakažených stoupl o 61, už nyní je tak nad 60, kde se celodenní přírůstky držely poslední týden. Jaký bude dnešní podíl nově odhalených nemocných mezi testovanými, bude jasné až v pátek ráno po zveřejnění počtu testů. Posledních 12 dní podíl zůstával s jedinou výjimkou pod jedním procentem.

O víc než stovku na 2817 se od dnešního rána snížil počet aktuálně nemocných. V nemocnicích je podle údajů ke středě 217 z nich, z toho 42 ve vážném stavu. Testů včetně opakovaných u stejného člověka bylo dosud provedeno téměř 335 tisíc.

Mnoha hostinským v době koronaviru pomohli štamgasti.
Většina hospodských boj o přežití zvládla. Jak u nich probíhaly drsné měsíce?

Z dvou nově evidovaných úmrtí s nemocí covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, jeden pacient zemřel dnes a jeden ve středu. Nejvíc úmrtí je v Praze, celkem 94, následuje Moravskoslezský kraj se 45 mrtvými. Dlouhodobě nejnižší je údaj u Zlínského kraje, počet zemřelých se tam ale během dneška o jednoho zvýšil na celkem dva. Dvě třetiny úmrtí celorepublikově připadají na lidi od 75 let, další pětina je ve věkové skupině 65 až 74 let.

Z potvrzených případů nákazy je téměř čtvrtina v Praze, počet už tam přesáhl 1900. V Moravskoslezském kraji dosud onemocnělo 1174 lidí. Na Vysočině a v Jihočeském kraji je případů nemoci nejméně, kolem 180.

V přepočtu na počet obyvatel je nejvíce nakažených v Karlovarském kraji, kde připadá téměř 148 případů na 100.000 lidí. Následují Praha a Olomoucký kraj. Nejlépe jsou na tom stále jižní Čechy, kde mají na 100 tisíc obyvatel zhruba 28 nemocných.

Řada opatření

První nákaza koronavirem se v Česku prokázala 1. března. Vláda postupně přijala řadu opatření, kterými od března dosud bezprecedentním způsobem omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity.

Nyní opatření kvůli příznivé epidemiologické situaci postupně uvolňuje. V pondělí se otevřely například obchodní domy, zahrádky restaurací nebo kadeřnictví, povolena byla mezinárodní přeprava. Další vlna uvolňování včetně nošení roušek venku má následovat 25. května, kdy například půjdou do školy žáci prvního stupně základních škol a otevřou se hotely a restaurace.

Ilustrační foto
Slovní hodnocení ve školách místo známek? Právě teď je vhodná doba