Zemřelo tak zhruba 3,5 procenta z lidí, u nichž testy nemoc prokázaly. Dvě úmrtí připadají podle ministerstva na dnešek. Aktuálně se s nemocí potýká 2603 lidí, u většiny z nich má covid-19 mírný průběh.

V nemocnici bylo podle posledních údajů 169 nakažených, 33 hospitalizovaných bylo ve vážném stavu a potřebovalo intenzivní péči. Počet vážných případů je už týden pod čtyřiceti.

V Dole Darkov začali hygienici v pondělí s plošným testováním všech zaměstnanců.
Vojtěch: Více případů koronaviru může být kvůli testům horníků i další dny

Nejvíce případů nákazy novým koronavirem eviduje ministerstvo v Praze, už téměř dva tisíce. Druhý je Moravskoslezský kraj, kde se dosud nakazilo 1282 lidí, a třetí Středočeský kraj s 1028 případy. Ostatní regiony mají méně než tisíc nakažených.

Také při zohlednění počtu obyvatel je situace s nemocí covid-19 nejhorší v hlavním městě, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 153 nemocných. V Karlovarském kraji je to 149 a v Olomouckém kraji skoro 116 případů na 100 tisíc obyvatel.

Na Prahu připadá rovněž největší počet zemřelých lidí, u kterých byla nemoc covid-19 prokázána. V hlavním městě eviduje ministerstvo 93 zemřelých. V Moravskoslezském kraji je obětí zatím 51 a v Karlovarském kraji 35.

Zprava premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Odchod Prymuly? Ministr Vojtěch předpokládá, že k němu dojde na konci května

V pondělí přibylo v republice 111 nových případů covidu-19, což je nejvyšší denní přírůstek od 21. dubna. Podle epidemiologů souvisí nárůst s ohniskem nákazy mezi horníky OKD na Karvinsku a pro vývoj v Česku není zatím významný. Celkový přírůstek za dnešek bude znám po půlnoci. Zatím poslední velká vlna uvolňování restriktivních opatření zavedených kvůli šíření koronaviru čeká zemi v pondělí 25. května. Život se pozvolna vrací k běžnému fungování i v dalších zemích.