Na co vláda s povolením obchodu a služeb čeká?
V případě, že nový systém pandemických ukazatelů dosáhne úrovně 3, uvolní se současně podmínky pro provoz většiny obchodů a služeb. Prodávat tak opět bude možné také v kamenných obchodech, dalších prodejnách v obchodních centrech, otevřou se restaurace, služby, hotely, penziony i wellness centra. To vše ovšem pouze za zpřísněných hygienických podmínek a dalších opatření.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Uvolnění opatření může přijít už za týden. Ministerstvo představilo pět scénářů

Za jakých omezení bude prodej a provoz služeb umožněn?
V obchodech bude smět být jen jeden zákazník na 15 metrů čtverečních plochy, lidé také budou muset od sebe dodržovat dvoumetrové rozestupy a stát určeným způsobem ve frontách podle pokynů prodavačů.

Jaká omezení čekají strávníky v restauracích?
Povolená otvírací doba bude mezi 6.00 a 22.00. Lidé v nich budou muset sedět u stolů, u jednoho budou smět zasednout nanejvýš čtyři lidé. Restaurace bude moci využít nanejvýš polovinu své kapacity k sedění.

Kdy bude nejvhodnější chodit nakupovat dárky?
Nakupovat by se lidé podle úředníků měli vydat v méně exponovanou denní dobu. Ministerstvo průmyslu a obchodu věří, že obchodníci po otevření obchodů maximálně prodlouží své otvírací hodiny, aby se v nich zákazníci mohli vystřídat.

Lidé v rouškách 22. října 2020 na pražském Karlově mostě. Kvůli šíření nemoci covid-19 vstoupilo v platnost vládní nařízení omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou
Soud zrušil povinné nošení roušek venku. Ministerstvo má týden na opravu

Do kdy mají živnostníci a malé firmy nárok na dosavadní dotace spojené s koronavirem?
Tuto státní pomoc mohou čerpat až do opětovného otevření provozoven.