Nahradit by měl dosavadního šéfa resortu Romana Prymulu (za ANO), který minulý týden udělal osudovou chybu. Setkal se totiž v restauraci se šéfem poslanců vládního hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Premiér Andrej Babiš.
Babiš o koronavirových opatřeních: Pokud se nestane zázrak, přitvrdíme

A to v době, kdy jsou na základě Prymulova rozhodnutí prostory restaurací pro veřejnost uzavřeny a účastníci schůzky se mohli sejít na ministerstvu, ve sněmovně či sekretariátu hnutí ANO. Prymula napřed odmítl odstoupit s tím, že žádné nařízení nepřekročil. Včera však svou demisi nakonec připustil.

Nebýt jako Staněk

„Zvedlo to vlnu negativních emocí, která je pro nás nepřijatelná,“ prohlásil Prymula v diskusním pořadu na ČT24. Svou demisi ovšem podmínil tím, že bude potvrzený jeho nástupce.

„Je potřeba v tuto chvíli nerezignovat a dotáhnout to do doby, kdy budeme mít nástupce. Nemůžeme nechat ministerstvo bez hlavy v době, která je krizová,“ řekl.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula
Prymula je ochoten rezignovat, pokud bude nástupce. Za schůzku se omluvil

K odstoupení jej přitom už v pátek vyzval sám premiér Babiš. Ten pak také uvedl, že by se s kandidátem na ministra měl prezident Miloš Zeman sejít v úterý a ve čtvrtek by mohl Prymulu odvolat.

Současný ministr přitom avizoval, že nechce jít cestou bývalého ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), kterého loni na návrh jeho domovské ČSSD chtěl Babiš odvolat. Staněk v souladu se Zemanem dlouho odolával.

Něco za něco? 

I tentokrát tak zřejmě bude záviset na prezidentovi. Ten by podle všeho mohl jednat rychleji než v případě Staňka. „V tuto chvíli, zdá se, není jiné možnosti než výměna ministra zdravotnictví,“ řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Takhle vypadá restaurace Rio's na Vyšehradě, kde se sešli ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a šéf poslaneckého klubu vládního hnutí Jaroslav Faltýnek.
Noční schůzka na Vyšehradě? Nebyl jsem tam, tvrdí náměstek VZP Šmehlík

Je ale otázka, zda si Zeman nepokusí vyjednat určité výhody. Ve hře je třeba dostavba jaderné elektrárny Temelín Rusy či větší vliv při výběru nového šéfa Vše-obecné zdravotní pojišťovny.

Jan Blatný (uprostřed).Zdroj: ČTK/Igor ZehlDoc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D.

* Narodil se v roce 1970 v Prostějově.Vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
* V roce 2005 tam získal velký doktorát (PhD.) v oboru pediatrie.
* Na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity i vyučuje, v roce 2019 se stal docentem.
* Působí jako zdravotnický náměstek pro dětskou nemocnici Fakultní nemocnice Brno. Tamtéž je i primářem oddělení dětské hematologie.