Roušku bude moci člověk sundat, „pokud nebude v blízkosti někoho dalšího, typicky někde mimo město,” řekl Vojtěch v ČT.„Nejdříve, kdy je to možné, by bylo s tou další vlnou,” dodal ministr v České televizi. Ta proběhne 25. května. 

Povinné roušky v obchodech.
Nová nákupní doba pro seniory? Babiš prý plánuje další změnu

"Jde o kompromisní návrh, který jsme projednali i s epidemiology a dnes s ním jdu na vládu," řekl ministr. Dříve než 25. května by to podle něj nebylo rozumné, protože dnes dochází k velkému uvolňování přijatých opatření, například se otevírají obchodní centra nebo zahrádky restaurací. Bude podle něj dopad zmírnění opatření potřeba vyhodnotit, než se povolí další.

K tomu se přiklání i koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar. „Roušky by se nemusely nosit tam, kde je člověk dál než dva metry od jiných lidí,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu Plus Maďar.

„Ideálním datem je pro nás polovina června, ale jsme schopni akceptovat, že už za dva týdny by se roušky nemusely nosit ve venkovních prostorách,“ říká Maďar s tím, že roušky zůstanou povinné, když se lidé přiblíží k nějakým dalším osobám.

Také ministr vnitra Jan Hamáček i premiér Andrej Babiš již dříve uvedli, že roušky nově mohly být povinné jen v uzavřených prostorech, venku by je lidé nosili pouze na doporučení. Vláda se bude možným dřívějším uvolňováním zabývat právě dnes.

„Je potřeba debatovat o tom, jak dál s rouškami, jestli je nenosit jen ve vnitřních prostorech, zítra na vládě o tom budeme debatovat," nastínil už v neděli možný budoucí vývoj Babiš.

„Řešení, které by se mohlo nabízet, je, že roušky budou povinné pouze v uzavřených prostorách, to znamená v obchodech, v kinech, v MHD a mimo uzavřené prostory vláda doporučí lidem nošení roušek a bude to na nich, aby se rozhodli, že chtějí chránit ostatní," dodal Hamáček.

Plošná desinfekce Avionu.
PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí může. Které podniky otevírají. Kdo jde do školy

Zákaz pohybu na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest platí v Česku od 19. března. Za ochranné prostředky se počítají roušky, respirátory, ústenky, šátky, šály, nákrčníky či jiné prostředky, které brání šíření kapének. Výjimku mají například děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo.

ANKETA DENÍKU: ČEŠI V POHYBU

Kvůli mezinárodní situaci letošní prázdniny strávíme převážně v Česku. Deník se rozhodl zjistit, jak chcete letošní dovolenou strávit právě vy a vaši blízcí. Do speciální ankety se zapojily již stovky čtenářů. Zúčastněte se také a pomozte nám zjistit, jak bude léto v Česku vypadat. Stačí do 20. května 2020 vyplnit formulář, který najdete na adrese www.cesivpohybu.cz