"Prezident Zeman byl hospitalizován na moje doporučení. Důvodem jsou komplikace, které doprovázejí jeho onemocnění, kvůli kterému se u nás léčí. Jeho diagnózu známe, ale nemám souhlas s jejím zveřejněním," sdělil na kratičké tiskové konferenci Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral.

Prezident je v současnosti hospitalizován na jednotce intenzivní péče. "Dostane se mu náležité péče," ubezpečil veřejnost Zavoral. Server iDnes později s odkazem na zdroje z nemocnice uvedl, že prezident je ve stabilizovaném stavu, v nemocnici však může zůstat až tři týdny.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil
Zemanův stav by se teď neměl řešit podle ústavy, řekl šéf Senátu Vystrčil

Hospitalizace prezidenta Zemana však podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka nijak neohrozí povolební vyjednávání ani ústavní situaci. Uvedl však, že v současné době prezident potřebuje klid na léčbu.

Sanitka s mobilní JIP

Z dostupných záběrů je patrné, že prezidenta z Lán odvážel sanitní vůz s mobilní jednotkou intenzivní péče. Do nemocnice již dorazily i Zemanova manželka Ivana a dcera Kateřina. 

Hospitalizaci Zemana v Ústřední vojenské nemocnici následně potvrdil i jeho mluvčí Jiří Ovčáček. "Prezident republiky Miloš Zeman na základě doporučení svého ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala vyslovil souhlas s hospitalizací v Ústřední vojenské nemocnici v Praze," uvedl na twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček, který zároveň politiky a novináře požádal o citlivý přístup. 

Sedmasedmdesátiletý prezident byl od 14. do 22. září hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Podle informací Deníku N a Radiožurnálu, kteří se odvolávají na sedm zdrojů z prezidentova okolí, byly důvodem jeho hospitalizace problémy s játry.

Spekulace o prezidentově zdraví 

Spekulace o jeho špatném zdravotním stavu zesílily s blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny. Hrad následně přiznal, že je Zeman nemocný a omezil jeho program. V neděli měl prezident vystoupit živě v povolebním vysílání na televizi CNN Prima News, i tento program byl ale minulý týden zrušen. 

Prezident Miloš Zeman
Prezident je nemocný. Není třeba to dokazovat, řekl Ovčáček. Zeman ruší plány

Kolem jedenácté hodiny dopoledne však Zeman na zámku v Lánech přijal premiéra Andreje Babiše, jehož hnutí ANO skončilo ve volbách druhé. "Schůzka není o (povolebních) rozhovorech, byla plánovaná. Jak mi sdělil Hrad, rozhovory začnou až ve středu," uvedl v sobotu Babiš. Po jednání ale zámek opustil bez komentáře.